Узбекистан - една малка стъпка към безкрая

Продължителност

12 дни / 11 нощувки

Транспорт

самолет

Цена

от 4401 лв.

12-дневна екскурзия Узбекистан и Аралско Море

Eдна малка стъпка към безкрая!

Екскурзия със самолет

12 дни / 11 нощувки

Дати: 15 май 2021г.

Цена: 2250 евро / 4401 лева на човек в двойна стая

 

 

Пътят на коприната – тези думи значат много. Това е повече от път. Това е символ. Исторически той има много разклонения, но основният минава през централноазиатските страни Узбекистан и Таджикистан. Всяка от тях е една приказка, разказана сякаш от „Хиляда и една нощ”. По тези земи в продължение поне на 15 века са се носили керваните със стоки, култури, религии и емоции от запад на изток и обратно Влиянието на Руската империя е осезателно. „Голямата игра“ /спорът за надмощие и влияние по тези земи между Великобритания и Русия/, е оставила отпечатък и тук. Китайскита империя също е оставила следа с усещането си за вечност и неповторимост. Величието на Узбекистан и тайните на Таджикистан са само ескизи от едно обаятелно платно. Източни багри и истории. Тук сякаш думите отстъпват място на мечтите. Докосвайки останките от такива грандиозни исторически събития, определили бъдещето дори на европейската цивилизация, човек не може да остане безразличен. Надяваме се, че запалихме интереса Ви. Останалото е във Вашите ръце. Приятно пътуване!

Ден 1

Групата се събира в София на летището към 18:30-19:00 чекираме се и излитаме с полет ТК1030 за Истанбул в 21:30, кацаме в Истанбул в  22:55. След кратка почивка ще излетим от Истанбул за Ташкент с полет ТК368 в 00:55 и пристигаме в 07:10 в Ташкент.

Ден 2

Среща на летището и трансфер до хотела. Нощувка. След закуска, в 10 часа започваме обиколка на Ташкент , който е един от най-старите и големи градове в Централна Азия. Градът е столица на Узбекистан от 1930 г. насам и образец на съветската и постсъветската архитектура.Първо ще видим Музея за приложно изкуство, разположен в старото имение на руския губернатор. Тук има повече от 7000 произведения на традиционното народно изкуство, започвайки от първата половина на XIX век до ново време.По-късно ще посетим площад Мустакилик (Независимост) в сърцето на града и прочутото ташкентско метро, приличащо на подземен дворец, украсено с мрамор и гранит. Ще видим и площада на театъра Opera Navoi.След обед екскурзия до старата част на града за посещение на площад Хаст Имам – мястото, където са събрани реликви от мюсюлманския свят и е религиозният център на Ташкент, място за поклонение на вярващи от близо и далеч. В района се намират следните забележителности: Барак-Хан (XVI в.), Джамията Тила-Шейх (XIX в.), Мавзолеят на св. Кафал Шаши (XV в.) и Ислямският институт на Имам ал-Бухари, където се обучават бъдещите ислямски проповедници.Ще видим и богата библиотека от ориенталски ръкописи. Гвоздеят на деня е напълно запазеният световноизвестен Коран на халифа Осман от седми век.Продължаваме с Кукелдашкото медресе и най-стария пазар в Ташкент – Чорсу. Бидейки векове наред на пътя на коприната, пазарът е бил важно средище на търговия. В 16 часа трансфер до летището и полет до Нукус в 18:20. Пристигане и трансфер до хотела за вечеря. Нощувка.

Ден 3

След закуска отпътуване с джипове за Муйнак. По пътя ще посетим паметника на жертвите от Втората световна война (сега символично посветен на Арал). Паметникът се намира в най-високата точка на Муйнак, откъдето се открива уникална панорамна гледка към града и морското дъно.В Муйнак ще посетим “Гробището на корабите”, музей в Дома на културата, където са изложени творбите на художниците Ф. Мадгазин и Р. Матевосян, изобразяващи Аралско море и река Амударя в техните платна. Тук можете да сравните как морето се е променяло в годините. Обяд в къща за гости в Муйнак. Продължаваме по източеното дъно на Аралско море. Изкачвайки се до платото Устюрт, ще спрем до великолепните каньони. Разходка. Вечеря край огъня. Нощувка в лагера от юрти.

Ден 12.

След вечеря трансфер до летището за вечерен полет от Ташкент ТК371 02:35 до Истанбул, кацаме в 05:50, след това излитаме за София в 07:50 с полет ТК1027 и кацаме в 09:05. Край на програмата.

 

 

Ден 4

Закуска в лагера Юрт. След това събираме багажа и заминаваме. По пътя посещаваме крепостта Курганча кала от 13 век. Спирка в село Кубла Устюрт. Можете да опитате шубат (камилско кисело мляко). Пристигаме на езерото Судочье, посещаваме изоставеното село Урга, старата рибна фабрика и фара на хълма. Обяд в Кунград. След обяд трансфер до некропола Миздахан 14 век, разположен в района на Ходжели. Обиколка на некропола, по време на която ще видите: мавзолея Назлумхан (XII-XIVcc), хълма Касаб Джумарт, Шамун Наби (XIX век), мавзолея на Халифа Ережеп и Гаур кала (VI пр.н.е.-IX сл. Хр.). След програмата се връщаме в Нукус. Нощувка.

 

 

Ден 5

Слeд закуска ще се запознаете с културното наследство на Централна Азия в музея Савистки. Наричат го още малкият Ермитаж. По пътя до Хива ще посетим древните пустинни крепости Чалпик Кала, Кизил Кала, Топрак Кала, Аяз Кала и Кирк-Киз Кала. След пристигане в Хива, вечеряме в ресторант Ясавулбоши.Нощувка.

Ден 6

Хива – най-запазеният стар град в централна Азия. Каравани са преминавали векове от Китай към Европа и обратно. Незаобиколима спирка по пътя е била Хива – град-музей под небето.Ако някога сте мечтали да се потопите в източната приказка, мечтите ви ще се сбъднат. Обиколка на град Хива: Архитектурен комплекс Ичан-Кала (XII-XIX), Резиденцията на последния Хива-Хан , включително мавзолей Исмаил Ходжа, Медресето на Мохамед Амин Хан, замъкът Куня-Арк (XVI-XVI), Кулата на малката Калта, Таш Дворецът Hovli (XIX), мавзолеят Pahlavan Mahmud (XIV-XVIII), джамията Джума (X). Тесни улички, издълбани веранди и врати „айвани“, величествени минарета и мавзолеи, всички пазени с грижа в този град като голямо богатство на средновековната цивилизация.Ще видим демонстрация в работилница за коприна под егидата на ЮНЕСКО, където ще имате възможност да тъчете свои късове коприна.Вечеря в ресторант Мирсабоши с шоу-програма. Нощувка в хотела.

 

Ден 7

След ранна закуска отпътуваме за Бухара през фамозната червена пустиня Казъл -Кум (480 км, около 8 часа). За обяд ще спрем на пикник с предварително раздадени пакети, чай и кафе от нашите домакини. По пътя ще видим древната Амударя (преди Оксус). Пристигаме късния следобяд в Бухара. Настаняване в хотела за две нощувки. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 8

Закуска в хотела. Святата Бухара, родина на Ибн Сино (Авицена), обичан град на много светци и световно известният, веселият  Ходжа Насредин. Оживена, шумна и дори луксозна за времето си столица на Емирството. Когато чуете „Разкош на Изтока“ – това е Бухара!Обиколката на града започва с мавзолея на Исмаил Самани (гробницата на фамилията на зловещия Саманид от края на IX – началото на X век), мавзолея Chashma Ayub, джамията Боло-Хауз (началото на XX), Цитадела Ковчег (IV) – град в град, Ансамбъл Пой Калон (Пиедестал на Великия), религиозното сърце на Свещената Бухара, се състои от Минарет Калон (XII), Калия джамия (XII), Мири Арабска Медреса (XVI), Медресе на Улугбек ( 1417), медресе Нодир Диванбеги, медресето Абдул Азиз хан, джамията Магоки-Атори (датирана XII-XVI век), ансамбъл Ляби-Хауз (датирано от XIV-XVII век), ансамбъл Кош-медресе и медресетата Абдулахан. Завършваме деня с Чор-Минор (четири минарета).Свободно време.Съветваме ви да посетите Бухарските куполни базари (от 15-16 век): Токи Сарафон (Купол за обмен на пари), Токи-Телпак Фурушон (Куполът на производителите на шапки), Токи Заргарон (Куполът на бижутерите) и Тим Абдулахан (Центърът на коприната).Ще опитате автентични местни деликатеси в дома на Рахмон Тошей, опитен майстор на гоблени. Ще посетите и уъркшоп.Вечеря в ресторант Old Bukhara. Нощувка.

Ден 9

След закуска ще довършим започнатото от предния ден с посещение на мавзолея Bahouddin Nakshbandi (от XVI-XIX век), гробовете на майка му и неговия учител (от XIV), мавзолей Chor-Bakr (от X век), посещение на лятната резиденция Sitorai Мокхи Хоса (датирана XIX век).В 15 часа трансфер до гарата за следобеден влак до Самарканд.Пристигане и настаняване в хотел в Самарканд.Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

 

Ден 10

Според четвъртия стълб в исляма, всеки вярващ е длъжен поне веднъж в живота си да посети Мека и Медина. Ако обаче не успее, посещението на Самарканд се е признавало за хадж. Ето до какво място сме се докоснали. След закуска целодневна обиколка на града. Започваме с Гур Емир – известната „Гробница на краля“. Това е мавзолеят на азиатския завоевател Тамерлан и неговите потомци. По-късно посещаваме площад Регистан, който дълги векове е бил сърцето на Самарканд. Думата “регистан” означава “пясъчно място” и произлиза от пясъка, останал след изсъхване на река, минаваща през региона. Ще видите трите красиви медресета: Медресето Улуг-Бек, построено през петнадесети век; медресето Тиля-Кори, построено през ХVІІ век; медресето Шер-Дор, построено също през седемнадесети век.По-късно ще видите най-величествената постройка от времето на Амир Тимур – главната петъчна джамия Биби-Ханъм,/ единствената наречена на жена/, и местния пазар на Пътя на коприната. Ще се насладим и на прочутите местни сладки.Следва забележителният комплекс Шахи Зинда, който е тясна улица, съдържаща множество мавзолеи, включително гробницата на Кази Заде Руми, която е била учителка на внука на Тимур, Улуг Бег.Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 11

След закуска ще посетим разкопки и музея на древния град Афросиаб и обсерваторията на Улугбек, разположени на входа на Самарканд. Сред историческите паметници обсерваторията заема особено място. Построена е от Улугбек, /сина на Великия Амир Тимур/ през 1428-1429г.Следва трансфер до гарата за вечерен влак до Ташкент.Пристигане и настаняване в хотел Ташкент.Прощална вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 12

След вечеря трансфер до летището за вечерен полет от Ташкент ТК371 02:35 до Истанбул, кацаме в 05:50, след това излитаме за София в 07:50 с полет ТК1027 и кацаме в 09:05. Край на програмата.

 

Хотели по програмата:

Ташкент – GRAND Capital

Нукус – Jibek Joly

Аралско море – Yurt Camp

Хива – Orient Star Khiva

Бухара – Devon Begi

Самарканд – Malika

 

Изхранване полупансион. В Аралско море пълен пансион.

Транспорт – самолет, влак, автобус и джип.
!!Необходимо е да се направи PCR тест 72 часа преди тръгване!!
По време на тура ще бъдат направени още 2 теста за влизане и илизане от Узбекистан.

Цена: 2250 евро / 4401 лева на човек в двойна стая

 • Предимства на програмата:
  • Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”;
  • Програма без аналог в България;
  • Специално подбрани хотели проверени на място;
  • Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута;
  • Удобно годишно време за посещение на страната от Централна Азия;
  • Опитен водач на групата с шест тура по маршрута,  запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.
  • Много добре клалифициран местен гид , запознат в детайли с изискванията на българските туристи

   

   

  Забележки:

  **Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.65 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.

   

  Условия на пътуването:

  Минимален брой туристи: 15

  Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди тръгването.

  Начин на плащане: депозит – 1000 лева и окончателно плащане – 14 дни преди тръгването.(9.10.2020г.)

  Неустойки при анулация от страна на клиента:

  а) от 30 дни до 14 дни преди пътуването – стойността на депозита

  б) от 14 дни до деня на пътуването – 4% от цената на туристическият пакет, представляваща такса отказ и сумите по направени резервации по програмата, които са невъзвращаеми.

   

Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

  • Цената включва:
   • Самолетни билети по програмата с включени летишни такси и вътрешен полет.● 11 нощувки със закуски и вечери;● Билети за влак – Бухара – Самарканд /Самарканд- Ташкент;● Шоу програма в Хива;● Минерална вода 1л. на човек на ден;● При всяко пътуване има транспорт с климатик;● Джипове за екскурзията до Аралско Море;

    ● Местен гид

    ● Застраховка “Помощ при пътуване” с покритие 20 000 щатски долара към “ЗД Евроинс” АД , покриваща медицински разходи в резултат на КОВИД-19

    ● Входни такси за всички обосновени забележителности (не включва снимки или видео)

    ● Предпазен комплект (маски , ръкавици , дезинфектанти)​

    • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 щатски долара към „ЗД Евроинс“ АД, покриваща медицински разходи в резултат на КОВИД-19 
  • Цената НЕ включва:
   • ● Такси за снимки или за заснемане на видео в някой обекти;● Хранения извън посочените в  програмата;● Напитки;● Бакшиши;● Лични разходи;● Доплащане за единична стая – 500 евро;
   • !!Необходимо е да се направи PCR тест 72 часа преди тръгване!!
    По време на тура ще бъдат направени още 2 теста за влизане и илизане от Узбекистан.

Контакт с нас

+359 52 600 136