ТАЙНСТВЕНАТА СТРАНДЖА

с отпътуване от Варна, Добрич, Шумен и Бургас

Продължителност

2 дни / 1 нощувка

Транспорт

Автобус

Цена

от 85 лв.

Тайнствената Странджа  – от Варна, Добрич, Шумен и Бургас

 12-13 септември 2020 ПРЕД ПОТВЪРЖДЕНИЕ

 

Добрич – Варна – Бургас – Созопол –Равадиново – резерват Ропотамо – Бекликташ –  Лозенец – Малко Търново – с.Бръшлян – Бургас – Варна – Добрич

 • Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв на човек в двете посоки
 • Отпътуване от Шумен при мин. 10 човека- доплащане 20 лв.  на човек в двете посоки 

2 дни – 1 нощувка и включен обяд в ресторант „Рибарникъ“

Когато Бог решил да сътвори Странджа, не изрекъл нито дума – само се усмихнал. И от тази божествена усмивка се родила тя. Това разказва легендата.

В Странджа,  господар е не човекът, а природата. В цялото й великолепие и магия, с хилядолетните й светилища и сенчести гори,  мистични и неразгадаеми останки от древността  дебнат на всяка крачка . С тази екскурзия  Ви приканваме да разгадаете  поне частица от непокорната красота на тази  мистична планина.

Ден 1 Созопол – Равадиново – резерват Ропотамо - Беглик таш - Лозенец

Добрич – Варна – Бургас-  Созопол – Равадиново – резерват Ропотамо –  Беглик таш –  Лозенец

06:00 ч. Отпътуване от Добрич, 07:00 ч. Отпътуване от Варна, 09:00 ч – от Бургас.

10:30 ч Пристигане в Созопол –  най-старият град на българското черноморско крайбрежие. Разходка в града с екскурзоводска беседа.  Свободно време за разходка и разглеждане на старинния Созопол.  Интересни за разглеждане са Археологическият музей и Картинната галерия. Църквата “Св. Богородица” датира от 15-ти век и е трикорабна едноапсидна псевдобазилика, обявена е за паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО.   Днес в града съществуват две действащи църкви – най-голямата – “Св. Георги”, която датира от 19-ти век и “Св. Зосим”, изградена през 1857 година.

12:30 Отпътуване за Равадиново и посещение на  включеният в ТОП-3 на „Най-красивите замъци в Европа“, приказният замък „Влюбен във вятъра“ в Равадиново. Златното съкровище на Тутанкамон  гостува в арт галерията на замъка. Уникална експозиция от колекцията на музея в Кайро, благодарение на сътрудничеството с Министерството на Антиките, Египет.

14:00 Отпътуване  към  резерват „Ропотамо”, който съчетава разнообразни природни дадености, скалисти брегове, пясъчни дюни, лонгозни гори и заблатени територии. Възможност за едночасова разходка с лодка

15:30 ч. Отпътуване към  тракийското мегалитно светилищеБеглик Таш, където се намират руините на древния град Ранули. Според откритите досега археологически находки се счита, че светилището е съградено през 14 век пр.н.е., като функционира до 5 в.сл.Хр. Светилището, известно като „българския Стоунхендж“, обхваща площ от 6 дка и се намира на 5 км северно от Приморско. То представлява естествен скален ансамбъл от скални блокове с различни размери и форма и е  свещено пространство с тракийски могили, долмени и скални олтари без аналог в България.

Ок. 18:00 ч. пристигане в Лозенец и настаняване в хотел.

Свободно време. Нощувка.

Ден 2 Малко Търново – с. Бръшлян - Бургас – Варна

Малко Търново  – с. Бръшлян –  Бургас – Варна

В 9:00ч. отпътуване за Малко Търново.  Посещение на:

Православен  храм „Успение Богородично“ – със съхраняваните в църквата около 150 икони, тя е превърната в истинска художествена галерия, в която може да се проследи развитието на странджанската възрожденска иконописна школа.

Исторически  музей „Проф. Александър Фол“ – експозицията е разположена в четири странджански възрожденски къщи – паметници на културата, които са принадлежали на богатите търговски фамилии Дякови и Илиеви от края на ХІХ век. Вход: 4 лв.

– Източно – католическа църква „Света Троица“ – Църковните икони, олтарът и църковната утвар са пренесени от Одрин, от българската църквата „Свети Кирил и Методий“.

Една от най-ценните икони е чудотворната икона на Богородица, наричана „Покровителка на единството между християните“. На 25 май 2002, при визитата си в България, папа Йоан Павел II коронясва иконата. В параклиса на светилището се съхранява и „пиюска“ – бялата шапчица, с която папа Йоан Павел II е служил.

Заб. В момента църквата се реставрира и достъпът до нея може да е ограничен или невъзможен. На място се решава дали може да се посети.

12.30  Организиран обяд в ресторант „Рибарникъ“ до р. Велека. Прясна странджанска пъстърва, приготвена по специална рецепта за всички Вас!

Около 14.30 пристигане в Бръшлян – перлата на Странджанския край–  от 1982 г. цялото село е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVIII и XIX в. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, a 9 от тях — с национално значение. Старото име на Бръшлян – Сърмашик е свързано с една от най-известните песни в България и химн на Странджа – „Ясен месец веч изгрява“. Войводата Яни Попов е опоетизирал подвига на малка чета, водила ожесточено сражение с турския аскер на 2 април 1903 година в село Сърмашик. Събитието е известно в историята като “Сърмашишката афера”. По спомени на старите бръшлянци, песента се запява открито в селото през 1908 година.

14.30 – 15.45 Посещение на:

Етнографския музей, помещаващ се в автентична местна къща на около 150 години, запазила не само външния си архитектурен вид, но и вътрешната си уредба;

Килийното училище, създадено през 1871 година от свещеника на църквата „Св. Димитър“. Свободно време за снимки.

16:00ч. Отпътуване по маршрут Бургас – Варна – Добрич

 • Всички посочени часове са ориентировъчни, не може да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 • Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача се получава 2 дни преди отпътуване.

12 -13 септември 2020

 • Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв на човек в двете посоки
 • Отпътуване от Шумен при мин. 10 човека – доплащане 20 лв на човек в двете посоки
 

От Варна и  Бургас

Цена на човек в двойна/тройна стая с  

Цена на човек в единична стая

 

дете 3-12 г. на допълнително легло
Пакетна цена85.00 лв.95.00 лв.55 лв.

Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв на човек в двете посоки

Отпътуване от Шумен при мин. 10 човека – доплащане 20 лв на човек в двете посоки

Необходими документи

валиден документ за самоличност

Записване и анулации

Записване и начин на плащане:

Внасяне на 100% от цената при записване, като пълна информация за пътуването се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване;

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

 

Условия за анулации:

до 14 дни преди пътуването – 0%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

 

Други

Забележка:  Препоръчва се туристите да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 туриста.

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

 

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени – в офиса на фирмата.

 

 

Права на Потребителите

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес:  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

 

КЛАВИС ТРЕНД ООД, с удостоверение за регистрация на Туроператор и Туристически агент РК-01-7114, със седалище Варна, бул.“Мария Луиза” №36 , тел. 052 600136, е-мейл: office@clavistrend.bg. има сключена застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97 ЗТ – застрахователна полица № 13062010010256/15.04.2020г., сключен със ЗК “ЛЕВ ИНС“ АД, с тел +359  2 404 94 92, 0800 15333 и адрес: София, бул. Симеоновско шосе №67А.

 

Входните такси / билети на посещаваните обекти:

– Созопол-  Археологически музей гр. Созопол – 7лв. (възрастни); 3 лв. (деца и пенсионери)/ Семеен билет – 10лв,

– замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново: вход при група от 15 човека – 16 лв. за възр./ 10 лв.
за деца над 7 год. пенсионери; деца до 7 год. – безплатно;  комбиниран билет вход+изложба
„Съкровищата на Тутанкамон“: при група от 15 човека – 28 лв. за възр./ 20 лв. за деца над 7 год. и
пенсионери; деца до 7 год. – безплатно

– Разходка с лодка по р. Ропотамо – при група от 15 чов.: 7 лв. – възрастен, 4 лв. – дете

– Тракийско светилище Беглик Таш – 2 лв възрастни/ 1 лв деца и пенсионери

– Исторически музей Малко Търново – 4 лв. вход и беседа от местен екскурзовод;

– с. Бръшлян-   Етнографски музей -2лв., Килийно училище 2 лв. с вкл. беседа;

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени, цените се уточняват окончателно преди отпътуване.

 • Транспорт с комфортен автобус с климатик, аудио- и DVD-система;
 • Пешеходна разходка в старата част на  Созопол с екскурзовод;
 • Възможност за посещение на замъка в Равадиново (вх. такси се заплащат отделно);
 • Възможност за разходка с лодка по Ропотамо (билети се заплащат отделно);
 • Посещение на тракийско мегалитно светилище Беглик Таш с беседа;
 • 1 нощувка в хотел в Лозенец;
 • Туристическа програма в с. Бръшлян;
 • Туристическа програма в гр. Малко Търново;
 • Обяд в ресторант „Рибарникъ“ с развъдник – шопска салата, пъстърва с варени картофи, десерт, хляб и вода;
 • Екскурзовод от туроператора. По време на пътуването туристите се запознават с историята на Странджа, Тракия, обичаите на местното население, посещаваните обекти и много любопитни подробности.
 • Входните такси / билети на посещаваните обекти:

– Созопол-  Археологически музей гр. Созопол – 7лв. (възрастни); 3 лв. (деца и пенсионери)/ Семеен билет – 10лв,

– замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново: вход при група от 15 човека – 16 лв. за възр./ 10 лв.
за деца над 7 год. пенсионери; деца до 7 год. – безплатно; комбиниран билет вход+изложба
„Съкровищата на Тутанкамон“: при група от 15 човека – 28 лв. за възр./ 20 лв. за деца над 7 год. и
пенсионери; деца до 7 год. – безплатно

– Разходка с лодка по р. Ропотамо – при група от 15 чов.: 7 лв. – възрастен, 4 лв. – дете

– Тракийско светилище Беглик Таш – 2 лв възрастни/ 1 лв деца и пенсионери

– Исторически музей Малко Търново – 4 лв. вход и беседа от местен екскурзовод;

– с. Бръшлян-   Етнографски музей -2лв., Килийно училище 2 лв. с вкл. беседа;

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени, цените се уточняват окончателно преди отпътуване.

 • Разходи от личен характер.

Контакт с нас

+359 52 600 136