Истанбул - столица на три империи

Продължителност

4 дни / 3 нощ.

Транспорт

автобус

Цена

от 240 лв.

„НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” НА ИСТАНБУЛ  и „Църквата на първото число“  от Добрич, Варна, Шумен, Бургас

 29 октомври – 1 ноември 2020

 4 дни – 3 нощувки с автобус, дневен преход

 От 01.09.2020 отпадна  изискването за PCR тест и карантина за пристигащите от Турция в България.

Важно!!! Към настоящия момент (01.10.2020) маските сазадължителнив Турция на всички места с изключение на дома.
Задължително носене на предпазни маски не само на закрито, но и в открити пространства като паркове, улици, плажове, градини. Разпореждането е валидно също за офиси, градски транспорт, заводи и всякакви други места с изключение на жилищата.

Глобите са от около 900 турски лири на човек

 

Хотелите по програмата притежават сертификат от турското правителство за въведени специални мерки за безопасност.

Истанбул няма аналог в света. Той е от градовете, които трудно могат да бъдат разказани с думи. Тук всеки път откриваш нещо ново, за да се връщаш отново и отново.

„НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” на Истанбул е екскурзия, създадена с много желание и ентусиазъм за Вас, хората с богати интереси и вкус на откриватели. Тя включва уникални, рядко посещавани обекти, съхранили грижовно през вековете духовност, история, култура и нрави. Програмата е добре балансирана, с множество допълнителни мероприятия, ТОП екскурзоводи и отлична организация, позволяваща Ви да се насладите на красотата на посещаваните места.

ПРОГРАМАТА е съобразена с изискванията за спазване на  противоепидемични мерки, като се посещават места, в които е възможно  осигуряването на  минимални санитарни изисквания за дистанция.

 

Програма:

 

29.10, Първи ден – Добрич – Варна – Бургас – Истанбул

04.30 Тръгване от Добрич; 05.30 Отпътуване от Варна; 07.30 Тръгване от Бургас. Редовни почивки по пътя.

Пристигане в Истанбул.

Екскурзия „Превземането на Костантинопол“ – музей „Панорама 1453“ и Рибния манастир”

Панорамна обиколка край стените на Античния град с впечатляващи истории за неговото величие, за многобройните обсади, победи, възход и упадък. Посещение на музея „Панорама 1453”, пресъздаващ по въздействащ начин превземането на Константинопол от османците на 29 май 1453г. начело със султан Мехмет II, приел прозвището Фатих (Завоевател). Реалистични 3D картини, покриващи купол с диаметър 38 м на площ от 2350 кв.м, разказват история под звука на тътени и викове.  Следва беседа и разглеждане на най-известните порти на Античния град – Златната порта (Йедикуле), Силиври капъ, Топкапъ.

Екскурзията продължава с посещение на манастира „Св.Богородица Живоносен източник“ или т.нар. Рибен манастир (Балъклъ). В построения в средата на 5 век храм по време на Византийска империя в първия петък след Великден православният народ се стичал тук „като пчели в кошер“. Да се поклони на целебния извор и чудотворна икона пристигал самият император с лодка, а другите поклонници вървяли боси към него… Цар Симеон опожарява храма, а синът му – цар Петър е венчан във възстановената църква. През вековете са записани над 45 чудеса на изцеление на болни след молитви и пиене на чудотворната вода. И ние днес можем да си вземем вода от аязмото в църквата.

Цена: 12 евро на човек – транспорт по маршрута, входна такса за музей „Панорама 1453“, посещение на манастира „Св.Богородица Живоносен източник“ екскурзоводски беседи във всички обекти.

Настаняване в съответния хотел. Време за почивка.

 

30.10, Втори ден

07.00-08.15 Закуска. Програма по желание:

08.30-12.30 „Византийски хроники – Фенер и Балат” или краят на една империя

Кварталите на Айвансарай, Фенер и Балат, разположени по брега на Златния рог, крият в себе си голяма част от истинското лице на Истанбул и огромно културно-историческо богатство.  Византийски свещеници, горди кръстоносци, османски паши, арменски търговци, еврейски магазинери и цигани-ясновидци са населявали заедно тези райони през вековете.

Екскурзията започва с влизане пеша през втората по значимост порта в стените на Константинопол- Портата на Хариус (Едирнекапъ), през която султан Мехмет II влиза триумфално в града след превземането му. В близост се намира джамията на Михримах, единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни.

Следва посещение на музея “Карие” или църквата “Хора” – построена през 5 век, превърната в джамия след падането на Константинопол, днес музей, изпълнен с красиви мозайки и фрески. Тя е най-важният византийски паметник в Истанбул след катедралата „Св. София”.

Разходката продължава с посещение на единствения оцелял и реставриран византийски дворец Текфур. Дворецът на Багренородния (на Порфирогента) или както е наричан още от турците Текфур-сарай (дворецът на християнския владетел) е построен в края на ХІІІ – нач. на ХІVв. за резиденция на Константин Палеолог – син на император Михаил VІІІ Палеолог. Сградата се намира между външните и вътрешните крепостни стени в северозападния край на града и е била част от представителните постройки на Влахернския дворцов комплекс.

Екскурзията завършва с посещение на църквата с аязмо “Св. Богородица Влахерна”. До превземането на Константинопол от османците черквата е съхранявала чудотворната икона, одеждата и пояса на света Богородица от Йерусалим. С тези реликви са свързани големите християнски празници „Полагане пояса на света Богородица” (31 август) и „Покров на Пресвета Богородица” (1 октомври). Днес посетителите могат да вземат вода от аязмото в църквата.

Цена: 20 евро на човек – транспорт, входни такси за музея „Карие” и двореца Текфур, посещение на църквата “Св. Богородица Влахерна”, лицензиран екскурзовод на български език.

Време за обяд.

13.30-20.00 „Величието на Босфора: от Мраморно до Черно море и третия мост“ – Круиз с кораб по цялото протежение на протока Босфора.

За първи път на българския пазар се предлага разходка с кораб по цялото протежение на Босфора! Тръгване от пристанище Еминьоню и навлизане в Босфора, плаване покрай джамията на Сюлейман Великолепни, дворците Топкапъ и Долмабахче, кварталите Каракьой, Бешикташ, Ортакьой, минаване под първия междуконтинентален мост, Арнавуткьой, Бебек. Преминаване под втория междуконтинентален мост. Продължаване към Черно море покрай едни от най-луксозните днес квартали, които крият все още много истории и легенди – Истинийе, Саръйер, Бейкоз. Стигане пред най-новия и най-големия от трите междуконтинентални моста – „Явуз Селим Султан“! Зад него е Черно море…

Следва слизане в квартала Анадолу Кавак, който е запазил своята уникална атмосфера. Тесните улички, уединените дворове, малките площадчета и рибните ресторанти на брега на морето пренасят посетителите в отминали времена. Изкачване до крепостта „Йорос“, откъдето се открива уникална гледка към Черно море и третия междуконтинентален мост “Явуз Селим Султан“.

Свободно време за разходка.

Отплаване назад по азиатския бряг покрай наниз от исторически вили, пристани на романтични квартали, джамии, църкви и синагоги, подчертаващи богата палитра от етноси и религии, живеещи в мир и задруга…

Цена: 30 евро на човек – наем самостоятелен двупалубен кораб с микрофонна уредба, такса пристан, екскурзовод.

 

20.00-22.30 Вечеря в рибен ресторант на брега на Босфора:

Цена: 22 евро на човек – транспорт, екскурзовод, музика по желание, вечеря (мезета, предястие, лаврак или ципура, десерт, вода, хляб).

 

31.10, Трети ден

07.00-08.30 Закуска.

08.30-12.00 „Целувката на два континента – Румели и Анадолу Хисар”.

В най-тясното си място Босфорът е широк едва 650м. Там континентите Европа и Азия се доближават най-близо един друг, като че ли неустоимо привлечени един към друг. Една целувка, която е толкова близо и в същото време толкова далече…

Екскурзията започва с преминаване от първия построен мост над Босфора към азиатския бряг. Продължаване през историческите азиатски квартали на Босфора Бейлярбей, Ченгелкьой, Кандили към най-тясната част на Босфора и квартала Анадолухисар.

Посещение на султанския дворец Кючюксу – ловна резиденция на Султан Абдул Меджид I. Разположен на брега, там където се вливат единствените реки в Босфора, той носи изтънчеността на т.нар. Османски барок, съчетаващ умело ориенталски и западни елементи.

Свободно време за разходка около крепостта „Анадолу Хисар“ (Азиатската крепост), построена от султан Баязид Светкавицата. Със своите исторически морски вили и тесни улучки, кварталът и до днес е запазил своя чар и атмосфера от преди 100г.

Връщане в Европа по втория построен над Босфора мост „Мехмет Завоевателя“.

Посещение на най-голямата запазена крепост в Истанбул – „Румели Хисар“ (Европейската крепост). През 1452 г. по заповед на Султан Мехмед II е издигнато укрепление  в най-тясната част на пролива. Четири месеца над  10 000 роби редят камък по камък, за да се отреже достъпа за помощ към  византийски Константинопол… и скоро градът е превзет.  От стражевите кули се откриват спиращи дъха гледки към Босфора.

Екскурзията завършва с преминаване през Европейските исторически квартали Бебек, Арнавуткьой, Ортакьой, Бешикташ, Кабаташ, Топхане.

Цена: 20 евро на човек – транспорт по целия маршрут, входни такси за ловния дворец Кючуксу и крепостта Румели Хисар, лицензиран екскурзовод.

Прибиране в хотела.

12.30-19.00 „Българската следа на Принцовите острови – Хейбелиада“

Круиз до Принцовите острови с ферибот до втория по големина остров Халки (Хейбелиада). Разходка и посещение на комплекса на манастира „Св. Троица” и Богословската школа. В градината около нея са засадени цветя и растения, споменати в Библията. Затова я наричат Райската градина. Много наши възрожденци са завършили гръцката Богословска школа, а историята, свързана с българите, не свършва с това…

Възможност за посещение на гръцката църква „Св. Никола“ с аязмо.

Свободно време за разходка и обяд. Тръгване обратно с ферибот към европейския бряг.

Цена: 10 евро на човек – – трансфер с автобус, двупосочен билет за ферибот до Принцовите острови (остров Хейбелиада), лицензиран екскурзовод.

 

19.30-22.30  Нощна екскурзия „до Азия под Босфора и „Пеещите фонтани”

Преминаване от Европа в Азия с междуконтиненталното метро Мармарай. Само за няколко минути ще се прекоси Босфора с метро по един от най-новите мегапроекти в Истанбул – тунела Мармарай. Излизане на азиатския квартал Кадъкьой, където се намира джамията на Михримах – единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни. Разглеждане на джамията отвън. Продължаване с автобус покрай азиатския бряг. Спиране за панорамни снимки в близост до Кулата на девицата (при възможност). Продължаване за квартал Аташехир, където се намира WATER GARDEN ISTANBUL – един от най-големите гастрономически и развлекателни центрове в ЕВРОПА. В него се намира басейн с площ от 5 хиляди квадратни метра и се смята за “най-големият” басейн в Европа. Гостите се наслаждават на изключителна хореография на ослепителна вода, светлина, лазерни, музикални и огнени шоута, ресторанти и кафенета.

22.30 Тръгване към хотела с преминаване обратно в Европа по първия междуконтинентален мост.

Цена: 20 евро на човек – билет междуконтинентално метро Мармарай, транспорт с автобус, лицензиран екскурзовод.

 

01.11, Четвърти ден

07.00 – 08.00 Закуска. Освобождаване на хотела.

08.30-10.00 Посещение на църквата „Дева Мария”, известна като Църквата на първото число. Всяко първо число на месеца стотици поклонници се стичат в посветения на Богородица храм. С ключетата, които си купуват на входа, вярващите „ритуално” отключват иконите, за да могат техните молитви и желания да се приемат от светците и пренесат към небесата. Други, чиито желания са се сбъднали, черпят чакащите със сладки, както повелява традицията…

Цена: включено в екскурзията

Посещение на Египетския пазар. Свободно време за покупки на ядки, сушени плодове, кафе, чай и подправки.

Цена: включено в екскурзията

Следва посещение на българската църква „Св. Стефан“.

Една от светините за всички българи – желязната църква отново грее в пълния си блясък на брега на Златния рог! Обявена за най-красивият немюсюлмански религиозен храм в цяла Турция, църквата ще ни посрещне така, както точно преди 120г. екзарх Йосиф I благославя и посреща първите поклонници. Разглеждане и на богатата музейна експозиция, посветена на българските възрожденци, тяхното дело и живот. Тя е устроена в реставрирания Метох срещу църквата.

Цена: включено в цената

12.00 – 15.30 МОЛ „ВЕНЕЦИЯ“ – един от най-новите търговски центрове в Истанбул, построен по подобие на Венеция – канали, кулата Сан Марко, дворецът на Дожите и др.

Цена: включена в екскурзията

15.30 Тръгване за Къркларели (Лозенград).

18.00 – 19.00 Спиране в градския център. Време за вечеря и покупка на сладки, ядки и други.

Продължаване за България.

 1. Дадените часове са ориентировъчни – поради натоварения трафик в Истанбул, не можем да гарантираме стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 2. Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.

29 октомври – 1 ноември 2020

Всички хотели по програмата притежават сертификат от турското правителство за въведени специални мерки за безопасност.

 пакетна цена от Варна, Добрич и БургасЦена на човек двойна / тройна стаяЕдинична стаядете 0-6 г. с 2-ма възр. в стаядете 7-12 г. с 2-ма възр. в стая
Хотел Aspenwww.aspenhotelistanbul.com

или подобен

240 лв.295 лв.95 лв.185 лв.

Доплащане при отпътуване от Шумен ( при мин. 10 чов. )- 20лв (в двете посоки)

Необходими документи

Международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие, копие от акта за раждане

Визови изисквания: няма

Задължително носене на предпазни маски не само на закрито, но и в открити пространства като паркове, улици, плажове, градини. Разпореждането е валидно също за офиси, градски транспорт, заводи и всякакви други места с изключение на жилищата.

Глобите са от около 900 турски лири на човек

Записване и анулации

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи.

 

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Записване и начин на плащане:

Внасяне на 30% от цената при записване и сключване на договор за организирано туристическо

пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; Доплащането се извършва до 14 дни преди отпътуването.

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Други: Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.

 

Записване и начин на плащане:

 • 30% депозит при сключване на договор;
 • Заплащане на остатъка до две седмици преди датата на отпътуване;
 • Настаняването в автобуса е по ред на записване;
 • Пълна информация за пътуването(точен час на тръгване, № на автобус, моб. тел на екскурзовода) се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване.

Условия за анулации:

 • Потребителят има право да се откаже от договора без да дължи неустойка или обезщетение, в срок до 3 (три) дни от заплащане на депозита
 • до 14 дни преди пътуването – 0%;
 • 13 – 7 дни преди пътуването – 50% от пакетната цена;
 • под 6 дни – 100%

 

В случай на отменяне на пътуване, поради недостигнат изискуем минимален брой записани, агенцията връща 100% от заплатената сума.

 

Поради засиления трафик и санитарен контрол на границата е възможно първия ден да се наложи промяна на програмата. Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата.

 

Други

Права на Потребителите:

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес:  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

 

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени – в офиса на фирмата.

Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена,  е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която не включва репатриране на пътуващия в случай на злополука, болест, смърт и др. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.

 • „Превземането на Костантинопол“ – транспорт по маршрута, входна такса за музей „Панорама 1453“, посещение на манастира „Св. Богородица Живоносен източник“, екскурзовод. Цена: 12 евро на човек, за дете 6-12 г. – 5 евро, дете до 6г. – безплатно;
 • „Византийски хроники – Фенер и Балат” – транспорт, входни такси за музея „Карие“ и византийския дворец Текфур”, посещение на църквата “Св. Богородица Влахерна”, лицензиран екскурзовод. Цена: 20 евро, за дете 6-12 г. – 10 евро, дете до 6г. – безплатно;
 • „Величието на Босфора“ – круиз по целия Босфор от Мраморно до Черно море – наем самостоятелен кораб, такса пристан и слизане на Анадолу Кавак, лицензиран екскурзовод. Цена: 30 евро на човек, за дете 6-12 г. – 15 евро, дете до 6г. – безплатно;
 • „Целувката на два континента – Румели и Анадолу Хисар” – транспорт по целия маршрут, входни такси за ловния дворец Кючуксу и крепостта Румели Хисар, лицензиран екскурзовод. Цена: 20 евро, за дете 6-12 г. – 10 евро, дете до 6г. – безплатно;
 • „Българската следа на Принцовите острови – Хейбелиада“ – трансфер с автобус, двупосочен билет за ферибот до Принцовите острови (остров Хейбелиада), лицензиран екскурзовод. Цена: 10 евро на човек, за дете 6-12 г. – 5 евро, дете до 6г. – безплатно;
 • Нощна екскурзия „ДО АЗИЯ ПОД БОСФОРА и „Пеещите фонтани” – билет междуконтинентално метро Мармарай, транспорт с автобус, лицензиран екскурзовод. Цена: 20 евро (при мин. 10 човека), за дете 6-12 г. – 10 евро, дете до 6г. – безплатно;
 • Вечеря в рибен ресторант на брега на Босфора – транспорт, екскурзовод, вечеря (мезета, предястие, основно ястие – избор между няколко вида риба, десерт, хляб и вода). Цена: 22 евро на човек, за деца под 12г. – възможност за поръчка на място.

В цената са включени:

 • Транспорт Добрич-Варна-Бургас-Истанбул и обратно;
 • 3 нощувки със закуски в съответния хотел в старата част на Истанбул;
 • Посещение на Църквата на първото число;
 • Посещение на Египетския пазар;
 • Посещение на Желязната църква „Свети Стефан“;
 • Посещение на МОЛ „Венеция“;
 • Карта на Истанбул;
 • Групова медицинска застраховка;
 • Изненади и подаръци по време на екскурзията – малки жестове към гостите ни, допринасящи за незабравимото преживяване с нас;
 • Водач-екскурзовод от агенцията. По време на пътуването гостите се запознават с историята на Турция, Истанбул и много любопитни подробности.

В цената не са включени:

 • „Превземането на Костантинопол“ – транспорт по маршрута, входна такса за музей „Панорама 1453“, посещение на манастира „Св. Богородица Живоносен източник“, екскурзовод. Цена: 12 евро на човек, за дете 6-12 г. – 5 евро, дете до 6г. – безплатно;
 • „Византийски хроники – Фенер и Балат” – транспорт, входни такси за музея „Карие“ и византийския дворец Текфур”, посещение на църквата “Св. Богородица Влахерна”, лицензиран екскурзовод. Цена: 20 евро, за дете 6-12 г. – 10 евро, дете до 6г. – безплатно;
 • „Величието на Босфора“ – круиз по целия Босфор от Мраморно до Черно море – наем самостоятелен кораб, такса пристан и слизане на Анадолу Кавак, лицензиран екскурзовод. Цена: 30 евро на човек, за дете 6-12 г. – 15 евро, дете до 6г. – безплатно;
 • „Целувката на два континента – Румели и Анадолу Хисар” – транспорт по целия маршрут, входни такси за ловния дворец Кючуксу и крепостта Румели Хисар, лицензиран екскурзовод. Цена: 20 евро, за дете 6-12 г. – 10 евро, дете до 6г. – безплатно;
 • „Българската следа на Принцовите острови – Хейбелиада“ – трансфер с автобус, двупосочен билет за ферибот до Принцовите острови (остров Хейбелиада), лицензиран екскурзовод. Цена: 10 евро на човек, за дете 6-12 г. – 5 евро, дете до 6г. – безплатно;
 • Нощна екскурзия „ДО АЗИЯ ПОД БОСФОРА и „Пеещите фонтани” – билет междуконтинентално метро Мармарай, транспорт с автобус, лицензиран екскурзовод.

Цена: 20 евро (при мин. 10 човека), за дете 6-12 г. – 10 евро, дете до 6г. – безплатно;

 • Вечеря в рибен ресторант на брега на Босфора – транспорт, екскурзовод, вечеря (мезета, предястие, основно ястие – избор между няколко вида риба, десерт, хляб и вода). Цена: 22 евро на човек, за деца под 12г. – възможност за поръчка на място.
 • Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 70 год.до 85 год. – доплащане 8.00 лв. Лица над 85 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят копие от полицата.

 

Контакт с нас

+359 52 600 136