Мизия – Пещери, Манастири и Водопади от Варна, Шумен и Добрич

Продължителност

3 дни / 2 нощувка

Транспорт

Автобус

Цена

от 145 лв.

Добрич-Варна –Шумен – Две могили – Крушуна – Деветаки – Ловеч – Брестница – Карлуково – Троян – Дряново – Шумен – Варна-Добрич

18.09-20.09.2020;

 • Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв на човек в двете посоки

МИЗИЯ – ПЕЩЕРИ, МАНАСТИРИ И ВОДОПАДИ – едно пътуване сред причудливите странности на природата, сред красивите й намерения да ни удиви и да ни остави без думи.

Разходка до Крушунските водопади, пещерата Орлова чука, Деветашката пещера, пещерите Съева дупка и Проходна (Очите на Бога) ,пещерата Бачо Киро и посещение на Троянски и Дряновски манастири

Ден 1 Пещера Орлова чука - Крушунски водопади- Деветашка пещера- Ловеч

5.00 Добрич 6.00 Варна; 7.30 Шумен

9.30 Пристигане в Две могили.

10.00 Посещение на пещерата Орлова чука – В близост до село Пепелина. Пещерата е открита през 1941 г. от овчар, който пасял стадото си в района. Името й идва от скалния венец, който стои над входа. От изкуствения вход на Орлова чука се влиза в първата пещерна зала. Наричана е „Концертна”, защото заради добрата й акустика в нея често се изнасят концерти, като всяка година през месец август, по време на Събора на пещерата се изнася и празничен концерт. Именно в „Концертната зала” се намира „Големият сталактит” с височина 3,5м и диаметър 50см. В пещерата има и много други интересни образувания – „Динозавъра”, „Бухала”, „Костенурката” и др. На запад от главната галерия започва тунел, на края на който се намира „Космическата зала”.При малката зала „Почивка” е оформен тунел, в края на който има калцитни кристали, които приличат на пукнатини.В пещерата се влиза на групи (не повече от 15 души) на всеки кръгъл час. Снимането в пещерата е разрешено.

12.00 Отпътуване към Крушуна.

14.00 – 15.00 Крушунски водопади

Глaвният вoдoпaд ce cпycĸa oт виcoчинa 20м. Paздeля ce нa няĸoлĸo pъĸaвa и cъздaвa oщe няĸoлĸo вoдoпaдa. Bъздyxът дo вoдoпaдa e влaжeн и нacитeн c вoдни ĸaпĸи. Mecтнocттa e нaпълнo нeпpoxoдимa. Бeз cтълбитe и нaпpaвeнaтa eĸoпътeĸa нe мoжe дa ce cтигнe дo извopa нa вoдoпaдa. Toй e cĸpит в eднoимeннaтa пeщepa. Дo тaм вoди тяcнa пътeĸa, ĸoятo ce пpoвиpa пoд вapoвиĸoвaтa cĸaлa. B paйoнa ca изгpaдeни мнoгo eĸoпътeĸи, ĸoитo Bи вoдят дo мecтнитe зaбeлeжитeлнocти.

15.00 Отпътуване към Деветаки.

15.30 Деветашка пещера – сред пещерните находища с най-богати културни останки от новокаменната епоха (6 хил.- 4 хил. пр.Хр.). Входът на пещерата е широк 35м и висок 30м. На около 40м навътре входът се разширява, като образува просторна зала с площ от 2400 кв.м. Височината на залата е 60м, а на места достига и до 100м. От централната зала на около 200м от входа се отделят двата клона. Левият е дълъг повече от два км, през него протича малка рекичка, която преминава през централната зала и се влива в р. Осъм. Десният е сух и топъл. Входът му има височина 2,5м и ширина 5,70м. Навътре се разширява и образува правоъгълна зала – дълга 50м и широка 10–15м. Този клон завършва с малка галерия с кръгло помещение, известно с името Олтара.

17.30 Отпътуване към Ловеч.

18.30 Пристигане в Ловеч. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 2 Ловеч-Брестница-Карлуково-Троян

7.00 Закуска.

8.00 Отпътуване към Брестница.

9.00-10.30 Посещение на пещерата Съева дупка.

Пещерата Съева дупка е една от деветте благоустроени пещери в България. При работата по благоустрояване на пещерата са намерени кости на животни, глинени съдове и римски монети. Съева дупка се състои от 5 зали, най-голяма от които е залата на Срутището.

10.30 Отпътуване за Карлуково.

11.00- 12.30 Пещерата Проходна (Очите на Бога).

Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45м). Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – “окна”. Именно “окната” правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича “Очите на Господ”, а понякога и “Очите на Дявола”. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат “сълзи”. Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на окната навява страхопочитание и чувство за мистерия.

12.30 Отпътуване за Троян.

14.30 Пристигане в Троян. Настаняване в хотел.

16.00 Посещение на Троянски манастир – Най-големият старопланински манастир в България – Троянският ставропигиален манастир “Успение Богородично”. Разположен е на 400м надморска височина под живописния горист склон “Чукарка” сред дивна природа. Входът в манастира е от северната страна. Той води в първия манастирски двор. Входът във втория двор, най-интересната част на манастирския комплекс, е оформен с помощта на двуколонна портика и оригинална надстройка. Дворът е ограден от манастирски килии на три етажа с обширни дървени веранди, а в средата е разположен храмът на манастира. В главната църква на манастира се пази най-старата икона – светиня на манастира “Пресветая Богородица Троеручица” – чудотворна. Според преданието, иконата е дарение от монах, който се заселил за известно време при троянския отшелник по време на своя път от Атонските манастири към Влашко. Посещение на Музея на Левски
18.00 Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 3 Троян-Дряново-Шумен-Варна

Закуска. В 8.00ч. Отпътуване към Дряново.

10.30-14.00 Посещение на Дряновски манастир; Водопад Сини вир; пещерата Бачо Киро .

Манастирът е основан по времето на цар Калоян, след пренасяне на мощите на св. Михаил Воин от Потука в Търновград (1197-1207г.). През 14 век манастирският комплекс става едно от главните средища на исихазма и е давал подслон на множество монаси, което налага ново разширение. Но през 1393г. турците обсаждат Търново и помитат всичко по пътя си, като не пожалват и манастира и го изгарят до основи. През 16-ти век родолюбивите българи от околността отново възстановяват светата обител. Този път и избират друго място – в местността “Голям Св. Архангел”, на отсрещния бряг на реката, но участта и на тази обител е същата. За пореден път и вече на сегашното си място Дряновският манастир е изграден към края на 17-ти век. Съборната църква е била еднокорабна и полувкопана в земята и се намирала непосредствено до днешната, а освен нея имало и втори храм. Манастира става един от най-големите книжовни центрове през Възраждането. Препис от Хилендарския манастир в Атон сочи, че по това време в него е имало около 500 монаси. Славата му се носи по всички краища на Балканския полуостров, но това не попречва на кърджалиите да го опожарят за трети път. Още не били изтлели въглените от поредния пожар и хората от околността започнали да го възстановяват. Пещерата Бачо Киро се намира в района на Дряновски манастир, в живописните каньони на р. Андъка и р. Дряновска. Отстои на 300м от манастира “Св.Архангел Михаил” в отвесна варовикова скала висока 25м на 335м н.в. Името си получава през 1940г. в чест на героя от Априлското въстание Бачо Киро.

14.00 Отпътуване към Шумен (17.00),Варна(18.30)

 • Всички посочени часове са ориентировъчни, не може да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 • Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача се получава 2 дни преди отпътуване.

18.09-20.09.2020;

 • Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв на човек в двете посоки
От Варна и ШуменЦена на човек в двойна/тройна стаяВъзрастен в единична стаядете до 12 г с двама възрастни
Пакетна цена145 лева125 лева 95 лева

Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв на човек в двете посоки

Необходими документи

валиден документ за самоличност

Записване и анулации

Условия на записване и начин на плащане:

•           Внасяне на 30% депозит от общата цена на туристическия пакет при записване.

•           Доплащане до 14 дни преди датата на отпътуване

Пълна информация за пътуването(точен час на тръгване, № на автобус, моб. тел на екскурзовода) се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване;

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:  

до 14 дни преди пътуването – 0%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50% от пакетната цена;

под 6 дни – 100%.

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

 

Други

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи туриста.

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени – в офиса на фирмата.

Забележки:

* Туроператорът си запазва правото да променя, часовете и  последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

 

 

 

Права на Потребителите

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес:  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

 

КЛАВИС ТРЕНД ООД, с удостоверение за регистрация на Туроператор и Туристически агент РК-01-7114, със седалище Варна, бул.“Мария Луиза” №36 , тел. 052 600136, е-мейл: office@clavistrend.bg. има сключена застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97 ЗТ – застрахователна полица № 13062010010256/15.04.2020г., сключен със ЗК “ЛЕВ ИНС“ АД, с тел +359  2 404 94 92, 0800 15333 и адрес: София, бул. Симеоновско шосе №67А.

 

Входни такси:

 • Пещера „Орлова чука”- За ученици,студенти, пенсионери и хора с увреждания – 2 лв.; За деца до 7 г. – 0,50 лв.; За групи над 5 човека – 5 лв. на човек.
 • Деветашка пещера – 2 лв.
 • Пещера „Съева дупка”: от 6 до 16 години – 2 лв. Над 16 г. – 4 лв.Заснемане с фотоапарат – 2 лв., с камера – 5 лв.
 • Троянски манастир/Музея на Левски – възрастни – 2 лв.; ученици – 1 лв.
 • Комбинирано посещение на Дряновски манастир и пещерата „Бачо Киро” – възрастни – 7 лв.; деца-5 лв.

Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени, цените се уточняват окончателно преди отпътуване.

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Възможност за посещение на пещерата Орлова чука (заплаща се входна такса);
 • Разходка до Крушунските водопади;
 • Посещение на Деветашка пещера (заплаща се входна такса);
 • 1 нощувка със закуска в хотел в Ловеч;
 • Посещение на пещерата Съева дупка (заплаща се входна такса);
 • Посещение на пещерата Проходна (Очите на Бога);
 • Посещение на Троянски манастир;
 • 1 нощувка със закуска в хотел в Троян;
 • Посещение на Дряновски манастир;
 • Посещение на пещерата Бачо Киро (заплаща се входна такса);
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута.
 • Разходи от личен характер
 • Входни такси и билети (актуални са към момента, възможно е да има промяна)

Контакт с нас

+359 52 600 136

Други екскурзии в България с отпътуване от Варна, Добрич, Шумен и Бургастук