ИЗМИР – ПЕРЛАТА НА EГЕЙСКА ТУРЦИЯ

екскурзия до Измир от Варна, Добрич, Бургас, Пловдив и София

Продължителност

6 дни / 5 нощ.

Транспорт

автобус

Цена

от 525 лв.

 ИЗМИР – ПЕРЛАТА НА EГЕЙСКА ТУРЦИЯ

   с отпътуване от София, Пловдив или Добрич, Варна и Бургас

ЧАНАККАЛЕ – АСОС – ИЗМИР – ЧЕШМЕ – АЛАЧАТЪ – САРДИ – АЗИАТСКИ ИСТАНБУЛ

6 дни / 5 нощувки 

27 юли-01 август, 17-22 август, 21-26 септември

 

 Цена от 525 лв.

 

 

РЕЗЕРВАЦИЯ БЕЗ РИСК

 • Резервация с 50 лв. депозит!
 • Пълно възстановяване на депозита или заплатената сума в срок от 14 дни при:
 • анулирана програма от туроператора;
 • затворени граници с Турция или забрана за провеждане на екскурзии;
 • при положителен резултат от PCR тест на пътуващ или член на семейството му.
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с COVID покритие;
 • Включен сертификат „Отмяна на пътуване“ с COVID покритие.

Наричан в Турция „красивият Измир“, градът се намира в началото на дълъг и тесен залив, украсен с яхти, пътнически кораби и знамена. Има топъл климат, а прохладният морски бриз спасява от изгарящото слънце. Векове наред тук са живели заедно различни етноси – гърци, евреи, арменци, турци, италианци, французи, които са оставили част от своето минало – гръцки църкви, джамии, синагоги, католически храмове. Основан отпреди над 8500 г., Измир е успял да се модернизира във важен търговски център, запазвайки археологическите и историческите си ценности и невероятен колорит. Фактът, че почти половината от неговото население от 4 милиона е на възраст под 30 години, прави Измир град, изпълнен с живот. Градът е домакин на десетки хиляди студенти, учени, художници, артисти и бизнес лидери.

За френската следа в Измир, четете в  блога ни 

 

1 ден: България – Чанаккале – Асос

04.30 Отпътуване от София; 06.30 Тръгване от Пловдив.

03.30 Тръгване от Добрич. 04.30 Тръгване от Варна. 06.30 Тръгване от Бургас. Редовни почивки.

Пресичане на протока Дарданели с ферибот.

Продължаваме към Бехрамкале.

Посещение на античния град Асос за една вълнуваща среща с древна Елада в селище, основано в 7 в. пр.н.е. от жителите на остров Лесбос. В продължение на почти две хилядолетия градът е важен център за целия античен свят. Аристотел полага тук основите на първата школа по философия  през IV век пр. Хр., през около 55 година сл. Хр през Асос минава и свети Павел на път за Милет. Краят на града настъпва през 1330 година, когато го превземат османските турци. След това Асос просто престава да съществува, една цивилизация е сменена с друга, а мястото е наречено Бехрамкале

Цена: включено в цената (без входната такса).

Настаняване в хотел AssosEdenGardens на самия бряг на Егейско море срещу о. Лесбос.
Възможност за плаж и почивка. Вечеря на All inclusive база. Нощувка.

 

2 ден: Асос – Измир + Кадифекале + Пешеходна екскурзия

Закуска. Отпътуване за Измир.

По пътя посещение и почивка във фабрика за сувенири от оникс и бижута.

Около 14:00 навлизане в Измир

Автобусна опознавателна обиколка на Измир.

Цена: включено в цената.

Посещение на крепостта Кадифекале

Античната крепост е разположена на хълма Пагос на височина 186м. През 2020г. обектът бе включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно-историческо наследство като част от стария град. От крепостта се разкрива изумителна панорама към целия Измир и Измирския залив.

Цена: включено в цената.

Настаняване в хотел в самия център на Измир. Свободно време за почивка.

Пешеходна туристическа обиколка из Измир

Преминаване покрай „Културния Парк“ – централният парк на Измир предлага прекрасна възможност за разходка и отмора със своите красиви палмови алеи, езерца и фонтани. Там е проведено и първото изложение на страната. Продължаване към крайбрежната ивица, наречена Кордон и намираща се в най-богатия квартал Алсанджак. Районът е пълен с кафенета, барове и рибни ресторанти. Покрай брега можете да се разходите и с носталгично трамвайче. Преминаване покрай няколко консулства, музея на Ататюрк (само отвън), търговската улица “Kıbrıs Şehitleri”. Продължаване покрай площада “Република” в местността “Пасапорт”, където е най-важният паметник на Ататюрк от италианския скулптур Пиетро Каноника. Обиколката завършва пред старата митница “Конак Пиер”, преустроен сега на търговски център с магазини и заведения.

Цена: включено в цената.

Свободно време за вечеря и разходка. Нощувка.

 

3 ден: Измир + „Колоритът на Измир“ + Телеферик
Закуска. Програма по желание:

Екскурзия „Колоритът на Измир“ – екскурзията започва от стария италиански квартал. Посещение на историческия „Асансьор“, построен през 1907 г. от богатия еврейски банкер и търговец от този период, Несим Леви Байраклиоглу, за да се улесни преминаването от тясната брегова ивица на Караташ до хълма. Световноизвестният певец Дарио Морено някога е живял на улицата, където се намира Асансьорът. В края на улицата има и негова статуя, както и кафене, и стилен ресторант.

Продължаване за символа на ИзмирЧасовниковата кула. Кулата е построена от султан Абдул Хамид II през 1901г. Четирите часовника на фасада са подарък от германския император Вилхелм II. Елегантните мраморни фонтани допринасят за славата и на най-красивата историческа часовникова кула в Турция.

Посещение на историческия пазар Кемералтъ. 500-годишната чаршия е най-големият открит пазар в Турция. Със своите ханове, мраморни фонтани, исторически джамии, синагоги, занаятчийски магазини, отразяващи душата на града, ресторанти, предлагащи вкусове, уникални за района и бизнеси, които ви предоставят всичко необходимо, Кемералтъ е сърцето на Измир. Там се намира и най-известният бедестен в града – “Къзлараасъ” (Kızlarağası). Известен също като хан Халим в Кемералти, ханът е един от най-посещаваните, оживени и великолепни ханове в Измир. Днес в долния етаж на хана има магазини за керамика, дърво, стъкло, сувенири, местни занаяти и тъкани, сребърни бижута и скъпоценни камъни. В двора има китни кафенета. На горния етаж ще намерите антикварни магазини, продавачи на сребърни бижута, музикални инструменти, кафенета и малки занаятчийки магазини.

Посещение на джамията Хисар (Hisarönü). Джамията от 16-ти век е една от най-големите в центъра на града и нейният интериор представя един от най-ярките примери за османското ислямско изкуството в Измир. Не може екскурзия из Измир да не включва и разходка с корабче. От пристана Конак потегляне с корабче през Измирския залив към историческия квартал Кършияка. Слизане и свободно време по търговската улица, наречена „Чаршия“. Връшане обратно с корабчето до Конак.

Цена: 25 евро – транспорт, индивидуална карта за транспорт за ползване на историческия Асансьор и корабчето, такса асансьор и корабче в Измирския залив в двете посоки, лицензиран екскурзовод на български език. Свободно време.

По желание: Телеферик – въжената линия на Измир – Трансфер до долната станция на лифта. В съоръжението има общо 20 каюти. Създадени са наблюдателни тераси и зони за отдих за жители на града и туристите. Докато цветните кабини отразяват освежаващия дух на Измир, всяка кабина може да превозва максимум 8 пътници. Пътуването с лифта на Измир отнема около 3 минути. Има височина 418 метра и дължина на линията 810 метра. От кабинките на лифта могат да се видят и термалните извори „Агаменон“. Слизане и кратка разходка в гористия парк. От хълма се разкрива прекрасна панорама към Измир.

Цена:  10 евро – транспорт, двупосочен билет за лифта, екскурзовод.

Връщане в хотела около 18.00.

Вечеря в рибен ресторант на брега на Измирския залив.

Цена: 20 евро

 

4 ден: Измир + Екскурзия „Чешме и Алачатъ“

Закуска. Свободно време или

„Целодневна екскурзия до Чешме и Алачатъ“ – най-скъпият курортен център на Турция

Отпътуване за най-западната точка на областта Измир, където е и началото на Измирския залив. Пътуването продължава около 1 час и 15 мин. Пристигане в Чешме.

Пешеходна опознавателна разходка – Крепостта на Чешме, която има важна роля в т.нар. Чешменска война между Русия и Османската Империя през 18в. (по желание може да се посети индивидуално в свободното време), пристанището, откъдето тръгват и корабите за о. Хиос, Марината за яхти с множество кафенета, ресторанти и магазини. Разходка по търговската улица на Чешме, пълна с магазинчета за сувенири. Там може да се види и старата гръцка главна църква „Св. Харалампи“, превърната днес в културен център.

Свободно време за разходка, покупки и обяд.

Продължаване за Алачатъ – уникално селище, известно с автентичната си каменна архитектура, тесни улички, цветни къщи, малки магазинчета за сувенири и романтични кафенета. Разходка до старите вятърни мелници – символа на Алачатъ и разглеждане на старата гръцка църква, превърната днес в джамия. Свободно време.

За желаещите по време на свободното време в Алачатъ ще се организира плаж в района на Ълъджа – най-хубавия плаж на Чешме.

Връщане в Измир около 18.00.

Цена: 30 евро – транспорт по целия маршрут, пешеходни туристически програми в Чешме и Алачатъ, такси магистрала и паркинг, лицензиран екскурзовод. Нощувка.

 

5 ден: Измир – Сарди – мост Осман Гази – Азиатски Истанбул

Закуска. Освобождаване на хотела.

Отпътуване за древния град Сарди – един от най-важните центрове на античния свят. Градът е столица на силната антична държава Лидия, където за първи път в света се секат златни и сребърни монети. Последният лидийски цар е цар Крез, известен с несметните си богатства и с чието име е свързан  израза „Богат като цар Крез“. По-късно градът е превзет от персите, а Александър Велики лично участва в превземането му.

Посещение на реставрираните части от града – Гимназиума, Баните, Синагогата.

Градът заема много важно място в християнството и е бил епископски център. Тук се намира една от т.нар. Седемте църкви на земята.

Посещение на останките на Храма на Артемида – Главна закрилница на града била богиня Артемида. В рамките на града е бил построен храм, посветен на нея, който бил един от седемте най-големи гръцки храма (повече от два пъти по-голям от размера на Партенона в Атина).

Цена: включено в цената (без входната такса)

Отпътуване за Истанбул по най-новата магистрала, свързваща Измир с Истанбул.

Посещение на фирмен магазин за зехтин и продукти от маслини (различни видове маслини, зехтин, сапун, шампуан, кремове) на една от най-известните фабрики за зехтин.

Пресичане на Мраморно море по моста „Осман Гази“. Мостът е построен над Измитския залив и с дължината си от 2682 м е 4-ти по дължина висящ мост в света.

Настаняване в хотел в района на азиатския квартал Тузла/Пендик.

Трансфер за посещение на VIAPORTMarina, разположен по брега на Мраморно море, комплексът включва ресторанти, кафенета, Парк на лъвовете, увеселителен комплекс Пиратския остров, Аквариум и шопинг център.

Цена: включено в цената (без входната такса)

Нощувка.

 

6 ден: Азиатски Истанбул – Джамия Чамлъджа – Египетски пазар в Истанбул – България

Закуска. Освобождаване на хотела.

Отпътуване за най-високия хълм в Истанбул – Чамлъджа. Следва посещение на новооткритата джамия Чамлъджа, която е най-голямата в Турция. Огромният религиозен храм, построен в османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул.

Преминаване обратно в Европа над Босфора по първия междуконтинентален мост.

Посещение на Египетския пазар за покупка на сладки, ядки и др.

Продължаване за България.

 

27 юли-01 август, 17-22 август, 21-26 септември

 

6 дни / 5 нощувки със закуски

 

с отпътуване от София, Пловдив или Добрич, Варна и Бургас

 

 

Пакетна ценаЦена на човек в двойна стаяЦена на човек в единична стаяДете до 6г.  

с двама възрастни

св стая

 

Дете 7-12 г. с двама възрастни в стая
 525 лева675 лева160 лева360 лева
 • Отпътуване от Шумен при мин. 10 човека – доплащане 20 лв. на човек в двете посоки.

 

Необходими документи

Необходими документи: Международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.

Визови и санитарни изисквания:

Към настоящия момент маските са задължителни в Турция на всички места с изключение на дома и хотелската стая.

Задължително носене на предпазни маски не само на закрито, но и в открити пространства като паркове, улици, плажове, градини. Разпореждането е валидно също за офиси, градски транспорт, заводи и всякакви други места с изключение на жилищата и хотелските стаи.

Глобите са от около 900 турски лири на човек.

 

Актуалната информация при пътуване в:

Република Турция:

От 01.06.2021 се изисква представянето на един от следните документи:

 • завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 и изтичането на 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза;
 • отрицателен PCR тест, издаден не по-късно от 72 часа преди влизането;
 • отрицателен резултат от бърз антигенен тест, проведен до 48 часа преди влизането;
 • документ, издаден от официалните власти на съответната държава, в който се посочва, че са преболедували болестта през последните 6 месеца

 

Република България:

Гражданите на Република България се допускат на територията на страната при представянето на един от следните документи:

 • завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 и изтичането на 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза;
 • отрицателен PCR тест, издаден не по-късно от 72 часа преди влизането;
 • отрицателен резултат от бърз антигенен тест, проведен до 48 часа преди влизането;
 • преболедуван COVID-19, доказващ се с документ за положителен резултат от PCR или бърз антигенен тест за COVID-19 до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване.

Туроператорът ще съдейства на желаещите вземането на тест в Турция, с който да се влезе в България.

Ако не се представи такъв, на пътуващото лице се налага 10-дневна карантина. Ако лицето представи в рамките на 24 часа отрицателен PCR или антигенен тест, направен в България, карантината отпада. Туроператорът предоставя ваучер с намаление за един от двата теста.

Актуална информация можете да получите от нашите служители.

Записване и анулации

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи.

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.

Други: Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.

Записване и начин на плащане:

Внасяне на 50 лв. при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване

Доплащането се извършва до 14 дни преди отпътуването.

Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.

 

Стандартни условия за анулации:

до 14 дни преди пътуването – 0%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

 

Други

Права на Потребителите:

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес:  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

 

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени – в офиса на фирмата.

 

Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена,  е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука. Покритието смърт причинена от злополукане се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.

 

В цената са включени:

 • Транспорт с комфортен автобус;
 • 5 нощувки, от които:
  1 на All Inclusive в Асос в хотел Assos Eden Gardens – 4 звезди;
  3 със закуска в хотел Kaya Prestige – 4 звезди в центъра на Измир;
  1 със закуска в азиатската част на Истанбул в хотел 3/4 звезди;
 • Посещение на античния град Асос с беседа на български език (без входната такса);
 • Турски лицензирани екскурзоводи във всички посещавани обекти;
 • Автобусна обзорна обиколка на Измир;
 • Посещение на крепостта Кадифекале в Измир;
 • Пешеходна туристическа обиколка на Измир с екскурзоводска беседа;
 • Посещение на античния град Сарди и Храма на Артемида с беседа на български език (без входната такса);
 • Посещение на фабрика за сувенири от оникс и бижута;
 • Посещение на фирмен магазин за зехтин;
 • Посещение на джамията „Чамлъджа“ в Истанбул;
 • Посещение на Египетския пазар в Истанбул;
 • Фериботни такси и билети за пресичане на Дарданелите;
 • Такси преминаване мост Осман Гази (над Измитски залив);
 • Двупосочен трансфер за посещение на VIAPORT Marina в Истанбул;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 5 000 евро (включва болнично лечение в случай на заболяване от Covid-19) за лица до 65г.;
 • Сертификат „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19;
 • Водач-екскурзовод от агенцията. По пътя гостите се запознават с подробна и любопитна информация за Турция, местата, през които се минава и др.

В цената не са включени:

 • PCR тест, антигенен тест или ваксинационен сертификат. (Подробно описание в секция: Други условия);
 • Екскурзия „Колоритът на Измир“. Цена: 20 евро – транспорт, индивидуална карта за транспорт за ползване на историческия Асансьор и корабчето, такса асансьор и корабче в двете посоки, лицензиран екскурзовод на български език;
 • Лифтът на Измир „Телеферик“. Цена: 10 евро – транспорт, двупосочен билет за лифта, екскурзовод.
 • „Целодневна екскурзия до Чешме и Алачатъ“. Цена: 30 евро – транспорт по целия маршрут, пешеходни туристически програми в Чешме и Алачатъ, такси магистрала и паркинг, лицензиран екскурзовод;
 • Вечеря в рибен ресторант. Цена: 20 евро;
 • Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 65 год. до 70 год. – доплащане 4.00 лв.; от 71 год. до 75 год. – доплащане 8.00 лв., от 76 год. до 80 год. – доплащане 16.00 лв. Лица над 80 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят  копие от полицата.

 

 

       Допълнително се заплащат по желание входните такси за:

ОбектСума в турски лири
Античен град Асос20.00
Комбиниран билет за античния Сарди и Храма на Артемида17.00
ОБЩО37лири =  8.00 лева
Окончателната цена на входните такси ще бъде обявена 14 дни преди пътуването!

           

Контакт с нас

+359 52 600 136