В полите на Света гора – Атон, Халкидики

с отпътуване от Варна, Добрич и Бургас

Продължителност

5 дни / 4 нощувка

Транспорт

Автобус

Цена

от 410 лв.

В полите на Света гора – Атон, Халкидики – от Варна, Добрич и Бургас

22 – 26 септември 2020

Варна – Бургас –Атон  (Света гора) – Бургас – Варна

5 дни / 4 нощувки,  4 закуски и 4 вечери (без напитки)

Дневни преходи

 • Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв на човек в двете посоки

Урануполи („небесен град”), един наистина специален град, който се намира на границата между човешкото и божественото. Свързва Света Гора с останалата Гърция и дарява щедро на всеки посетител от невероятната си природа,  съчетавайки планина и море. Намира се на 120 км от Солун, на брега на морето, в полите на Атон- с богата история и архитектура, но и с много възможности за почивка и спокойствие.

Ден 1 Варна – Атон (Халкидики)

04:30 ч. отпътуване по маршрут: Варна – Бургас – Свиленград – Атон. Редовни почивки по пътя. Привечер пристигане на Атонския полуостров (Света гора) в района на Уранополи. Настаняване в Akti Ouranoupoli Beach Resort 4* – https://www.hotel-akti.gr/en/.

Хотелът се намира на първа линия, до един от най-хубавите плажове на Халкидики. Предлага изглед към остров Амулиани и полуостров Ситония. На разположение на гостите е пясъчен плаж с безплатни чадъри и шезлонги,  билярд, тенис на маса. За децата – детска площадка за игра и детски басейн. Всички стаи в Akti Ouranoupoli разполагат с балкон. Безплатен интернет на територията на целия комплекс.

Свободно време за релакс и разходки. Вечеря.  Нощувка.

Ден 2 круиз около Света гора

Закуска. Свободно време.

10.30-13.00 Автобусна и пешеходна обиколка на Атон.

Третият ръкав на Халкидики е зает основно от Монашеската Обител на Света Гора. Атон представлява автономна област на територията на Гърция, подчинена на вселенския патриарх в Цариград.

Автобусна разходка до селището Йерисос със спиране за панорамни снимки към залива. Спиране на гръцки супермаркет за покупки. Пътуване към последното светско място със свободен достъп преди Монашеската обител – Урануполи.

Продължаване пеша (30 мин в посока) до руините на манастира ЗИГУ и границата с Монашеската република АТОН.

От 10-ти век започва монашеския живот на полуостров Атон. От първите манастири, основани там, е манастирът „Зигу”. Там за около една година се е обучавал Свети Атанасий Атонски, основателя на манастир „Мегисти Лавра”. Този манастир е все още в стадий на разкопки, които разкриват значителни находки и има голямата привилегия да бъде единствения манастир извън Атон, което го прави разрешен за достъп от жени.

Който не желае да върви пеша, разполага със свободно време в градчето.

Цена: включено в цената.

Свободно време за разходка в Урануполи – в превод “урануполи” означава “небесен град”. Haй-извecтният паметник и симвoл на Урaнyполи е старатa кула Aндрοникoc на пристaнищeто, пοстрoена от манacтира Bатοпеди прeз 14 в. Тя e нaй-гoлямата зaпазена кyлa на Халкидики    и cлед рeстaврирането на пοследнитe две нивa е прeвърната в музей. Kyрoртът e добре рaзвит и предοcтавя различни удoбствa на туриститe – xотели, къщи за гοcти, тaверни, кафeнета и пеκaрни. Пoвeчето зaведeния и магазинчета за сувенири cа кοнцентрирани oколο пристaнищетo.

Следобяд:

Тричасов круиз „Докосване до Света гора” (с екскурзоводска беседа на български език):

Атон е изключително мъжка територия, по-точно монашеска. От 1060 г. категорично е забранен достъпа не само на жени, но и на всякакви животни от женски пол, с изключение на котки и кокошки. Въпреки, че има вход по суша, днес Света гора е достъпна единствено по море – това се отнася и за монасите, живеещи там. А всеки, дръзнал да прекоси границата без позволение е заплашен от съд и затвор. Круизът е три часа и с кораба се движим от западната страна на Света Гора на разстояние 500 метра от брега. Това е допустимото разстояние за круизните кораби. Това е границата на Света Гора. По програма ще видим 8 големи манастира, както и няколко пристанища, между които и пристанището на българския Зографски манастир.

Цена: 20 евро на човек, деца 7-12г. – 10 евро, деца до 7г. – безплатно / включва: транфер, екскурзоводска беседа и круиз с беседа/

Връщане в хотела. Свободно време.

Вечеря в хотела.

Ден 3 Свободен ден

Закуска. Свободно време.

По желание: Екскурзия до Солун (доплаща се)

Връщане в хотела. Вечеря в хотела. Нощувка.

Ден 4 Свободен ден

Закуска. Свободно време.

По желание:

Разходка до остров Амулиани – eдинcтвeният нaceлeн ocтрοв нa Хaлкидиκи, c нaceлeниe oт 600 пοcтoянни житeли. Haмирa ce в ceвeрнaтa чacт нa зaливa мeждy Ситония и ѝАтон, нo e пο-близo дο Атoн и дο нeгo ce cтигa c фeрибοт oт Трипити, кaтο пътувaнeтo прοдължaвa oκοлo 10-15 мин. Хотелът се намира на 1 км от фериботния пристан. Желаещите да отидат до острова, ще се придвижат пеша до пристана, за да се качат на ферибота. Цена фериботен билет: 5 евро в двете посоки.

Връщане в хотела. Вечеря в хотела. Нощувка.

Ден 3 Атон - Кавала - Варна

07.00 – 08.00 Закуска. Освобождаване на стаите.

08.30 Отпътуване за Кавала (140 км). Почивка по пътя

11.30 Пристигане в Кавала.

11.30 – 12.30 Туристическа пешеходна програма в Кавала

Пешеходна разходка из Стария град на Кавала, основан от колонисти от остров Тасос през VI в.пр.Хр., църквата “Успение Богородично”, пристанището, паметника и къщата на Мохамед Али Паша-благодетел на града, Акведукта, построен от Сюлейман Великолепни, Крепостната стена на стария град, Сградата на кметството, Кипърската улица, църквата “Св. Николай” с пилона, на който Св. Павел завързва лодката при първото си пристигане в Кавала и др. По желание посещение на Крепостта, за да се насладите на 360 градусова гледка към заливите и забележителностите на града.

Цена: включено в цената

12.30-14.00 Свободно време за обяд и разходка

Вечерта пристигане в Бургас и Варна.

 • Всички посочени часове са ориентировъчни, не може да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 • Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача се получава 2 дни преди отпътуване.

22 – 26 септември 2020

Дневни преходи

 • Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв на човек в двете посоки
Възрастен на редовно легло в двойна стая Дете  до 5,99г. г. с 2-ма възрастни в стая на допълнително леглоДете  от 6г. до 11,99 г. с 2-ма възрастни в стая на допълнително леглоТрети възрастен на допълнително легло  в двойна стаяЕдинична стая
410 лева  120 лева 235 лева335 лева 554 лева

Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв на човек в двете посоки

Необходими документи

 • валидна лична карта;
 • международен паспорт за лицата под 18 години, пътуващи сами, непридружени от родителите си, или пътуващи с единия от родителите. Изисква се и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина – оригинал и копиe, акт за раждане – копие.

Записване и анулации

Срок и начин на плащане:

 • 30% от цената при записване, останалата сума се заплаща не по-късно от 14 дни преди датата на отпътуване.
 • Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:

до 14 дни преди пътуването – 0%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Други

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 пълноплащащи туриста.

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени – в офиса на фирмата.

Забележки:

* Туроператорът си запазва правото да променя, часовете и  последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

 

 

 

Права на Потребителите

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес:  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

 

КЛАВИС ТРЕНД ООД, с удостоверение за регистрация на Туроператор и Туристически агент РК-01-7114, със седалище Варна, бул.“Мария Луиза” №36 , тел. 052 600136, е-мейл: office@clavistrend.bg. има сключена застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97 ЗТ – застрахователна полица № 13062010010256/15.04.2020г., сключен със ЗК “ЛЕВ ИНС“ АД, с тел +359  2 404 94 92, 0800 15333 и адрес: София, бул. Симеоновско шосе №67А.

 

 • Круиз „Докосване до Света гора” – 20 евро  на турист при  мин. 20 туриста;
 • Разходка до остров Амулиани – 5 евро двупосочен билет за ферибот;
 • Екскурзия до Солун;
 • Задължителна туристическа такса : От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, заплаща се лично от туристите на място в хотела.

–  за 4* хотели – 3 евро /стая/ нощувка

 • Транспорт с автобус с климатик, DVD-система, TV;
 • 4 нощувки в хотел Akti Ouranoupoli Beach Resort 4* – https://www.hotel-akti.gr/en/
 • 4 закуски и 4 вечери (без напитки);
 • Автобусна и пешеходна обиколка на полуостров Атон, Урануполи и руините на манастира „Зигу”;
 • Пешеходна обиколка на стария град в Кавала;
 • Групова медицинска застраховка;
 • Гранични такси, магистрални такси, такси паркинг;
 • Екскурзоводско обслужване.
 • Круиз „Докосване до Света гора” – 20 евро  на турист при  мин. 20 туриста;
 • Разходка до остров Амулиани – 5 евро двупосочен билет за ферибот;
 • Екскурзия до Солун;
 • Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 70 год. до 85 год. – доплащане 8.00 лв.;
 • Лица над 85 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят копие от полицата;
 • Разходи от личен характер.
 • Задължителна туристическа такса : От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, заплаща се лично от туристите на място в хотела.

–  за 4* хотели – 3 евро /стая/ нощувка

Контакт с нас

+359 52 600 136