Истанбул - Непознатото лице

Великден в Истанбул 2021 с тръгване от Варна, Добрич, Шумен и Бургас

Продължителност

4 дни / 3 нощ.

Транспорт

автобус

Цена

от 230 лв.

 ВЕЛИКДЕН В ИСТАНБУЛ. „НЕПОЗНАТОТО ЛИЦЕ” НА ИСТАНБУЛ и „Църквата на първото число“ с отпътуване от Добрич, Варна, Шумен и Бургас

🚌     с автобус

📅     01 МАЙ – 04 МАЙ 2021г.

⌛   4 дни / 3 нощувки, с дневни преходи

📌  Цена :  от 230 лв. 

Програма

 

 1. 01.05, първи ден, ВЕЛИКА СЪБОТА 05:00 Тръгване от Добрич; 06:00 Отпътуване от Варна; 08:00 Тръгване от Бургас. Редовни почивки по пътя. Пристигане в Истанбул.„Непознатите европейски квартали на Истанбул“ – навлизане в Истанбул по стария път, минаващ през исторически селища, днес квартали на Истанбул: Чаталджа, Бююкчекмедже с моста на султан Сюлейман Великолепни, построен от великия архитект Синан, Бейликдюзю, „Българския” квартал Авджилар, Флория с крайбрежната вила на Ататюрк, Йешилкьой (Сан Стефано), Зейтинбурну.Цена: включена в цената.Автобусна екскурзия „Великите стени на Костантинопол“Панорамна автобусна обиколка край стените на Античния град с впечатляващи истории за неговото величие, за многобройните обсади, победи, възход и упадък.Посещение на парка Bulbos с красива панорама към Мраморно море, крепостните стени и Златната порта на Константинопол, известна днес като Йедикуле (отвън).Продължаване покрай великите стени на античния град. Спиране и влизане пеша през втората по значимост порта в стените на Константинопол- Портата на Хариус (Едирнекапъ). През нея на 31 май 1453г. султан Мехмет II влиза триумфално в града след превземането му. В близост се намира джамията на Михримах Султан, единствената дъщеря на султан Сюлейман Великолепни.

               Цена: включена в цената.

  Настаняване. Време за почивка.

  Свободно време за ползване на СПА центъра на хотела.

  Възможност за вечеря в ресторанта на хотела: 15 евро без включени напитки.

  Нощувка.

   

  02.05, втори ден, неделя: СВЕТЛО ХРИСТОВО ВЪЗКРЕСЕНИЕ – ВЕЛИКДЕН!

  Закуска в хотела.

  Тръгване пеша на цялата група за площад Султанахмет.

  08:30 Пешеходна екскурзия: „Месе: Главната улица на Константинопол“

  Главната улица на античен Константинопол носела името Месе (среден път). Тя се простирала от Златната порта на града и била главната улица на процесиите и триумфите. Месе била широка 25 метра и облицована с колонада портици, в които се помещавали магазини.

  Днес тази улица продължава да е основната пътна и търговска артерия в Истанбул. Минаване покрай Форума на Теодосий, стария султански дворец (днес Ректората на Истанбулския университет), Капалъ чаршъ (отвън), Форума на Константин Велики и колоната Чемберлиташ. Началото на Имперския път се отбелязвал от арката Милион в началото на Хиподрума. Тя служела като византийският маркер с нулеви мили, изходното място за измерване на разстоянията за всички пътища, водещи до градовете на Византийска империя.

  Цена:включена в цената.

  Пешеходна обиколка на aнтичния център наИстанбул с екскурзоводска беседа на български език – Хиподрума и най-старите паметници в Истанбул – Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин, Фонтанът на Вилхем, Синята джамия „Султан Ахмет” (отвън).

  Цена:включена в цената.

  Посещение на църквата „СВЕТА СОФИЯ”.

  Най-мащабният и най-внушителният исторически паметник, завещан от Византия. Наричана още Църквата на мъдростта, Осмото чудо на света, Златната църква на Византия, тя е най-големият християнски храм в продължение на хиляда години. С превземането на Константинопол от османците, катедралата е превърната последователно в джамия, музей, а днес отново в джамия.

  Цена: включена в екскурзията.

  Посещение на султанския дворец „ТОПКАПЪ“ + Харема!

  След като превзема града през 1453г., султан Мехмет Завоевателят го превръща в свой престолен град. На площ от 400 хиляди квадратни метра в района зад „Света София“, наречен днес Сарайбурну, той строи един дворец, който е завършен през 1478г. В продължение на 400 години дворецът Топкапъ е резиденция на най-великите турските султани и център на науката, културата и изкуството. Стандартната обиколка на двореца включва общите му части. За първи път ние ви предлагаме да се потопите в тайните на Харема! „Забранената част“ от двореца пазела частните покои на султана, неговите деца и стотици красиви жени. Една приказка за красота, тайни, романтика и страшни интриги…

  Цена: 30 евро на човек – две входни такси за общите части на двореца + Харема,  екскурзоводска беседа на български език.

   

  Връщане в хотела.

  Свободно време за ползване на СПА центъра на хотела.

  Възможност за вечеря в ресторанта на хотела: 15 евро без включени напитки.

  Нощувка.

   

  03.05, трети ден, понеделник – ВЕЛИКДЕН!

  07:00-08:30 Закуска.

  09.00-10.00 Екскурзия „Християнски светини“

  Посещение на българската църква „Св. Стефан“.

  Една от светините за всички българи – желязната църква отново грее в пълния си блясък на брега на Златния рог! Обявена за най-красивият немюсюлмански религиозен храм в цяла Турция, църквата ще ни посрещне така, както преди 120г. екзарх Йосиф I благославя и посреща първите поклонници.

  Следва посещение на църквата с аязмо “Св. Богородица Влахерна”. До превземането на Константинопол от османците черквата е съхранявала чудотворната икона, одеждата и пояса на света Богородица от Йерусалим. С тези реликви са свързани големите християнски празници  „Полагане пояса на света Богородица” (31 август) и „Покров на Пресвета Богородица” (1 октомври). Днес посетителите могат да вземат вода от аязмото в църквата.

  Екскурзията завършва с посещение на Вселенската патриаршияи църквата „Св. Георги” – в нея можете да се докоснете до част от колоната, на която е бичуван Иисус Христос. Това е седалището на Вселенския патриарх и един от центровете на източноправославния свят.

  Цена: включена в цената

  Придвижване към Египетския пазар. Свободно време за покупки на подправки, ядки, кафе, чай.

  13.00-19.00 „Величието на Босфора: от Мраморно до Черно море и третия мост“ – Круиз с кораб по цялото протежение на протока Босфора.

  За първи път на българския пазар се предлага разходка с кораб по цялото протежение на Босфора! Тръгване от пристанище Еминьоню и навлизане в Босфора, плаване покрай джамията на Сюлейман Великолепни, дворците Топкапъ и Долмабахче, кварталите Каракьой, Бешикташ, Ортакьой, минаване под първия междуконтинентален мост, Арнавуткьой, Бебек.

  Преминаване под втория междуконтинентален мост. Продължаване към Черно море покрай едни от най-луксозните днес квартали, които крият все още много истории и легенди – Истинийе, Саръйер, Бейкоз. Стигане пред най-новия и най-големия от трите междуконтинентални моста – „Явуз Селим Султан“! Зад него е Черно море…

  Следва слизане в квартала Анадолу Кавак, който е запазил своята уникална атмосфера. Тесните улички, уединените дворове, малките площадчета и рибните ресторанти на брега на морето пренасят посетителите в отминали времена. Изкачване до крепостта „Йорос“, откъдето се открива уникална гледка към Черно море и третия междуконтинентален мост “Явуз Селим Султан“.

  Свободно време за разходка.

  Отплаване назад по азиатския бряг покрай наниз от исторически вили, пристани на романтични квартали, джамии, църкви и синагоги, подчертаващи богата палитра от етноси и религии, живеещи в мир и задруга…

  Цена: 30 еврона човек – наем самостоятелен двупалубен кораб с микрофонна уредба, такса пристан, екскурзовод.

  Прибиране в хотела.

  Свободно време за ползване на СПА центъра на хотела.

  Възможност за вечеря в ресторанта на хотела: 15 евро без включени напитки.

   

  04.05, четвърти ден, вторник

  07:00-08:30 Закуска. Освобождаване на хотела.

  08:30-13:00 „История между два континента”

  Екскурзия до Азиатския бряг, панорамния хълм Чамлъджасджамията Чамлъджа, летния султански дворец Бейлярбей, двата бряга на Босфора и крепостта „Румели Хисар“.

  Екскурзията започва с преминаване по междуконтиненталния мост над Босфора в посока Азиатския бряг. Добре дошли на континента АЗИЯ!

  Отпътуване за най-високия хълм в Истанбул – Чамлъджа. Следва посещение на джамията Чамлъджа, която е най-голямата в Турция. Огромният религиозен храм, построен в

  османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул.

  Следва посещение на летния султански дворец „Бейлярбей”. Изграден в същия стил като Долмабахче, той прилича на европейските дворци за почивка от 18в., използван най-често като резиденция на почетни чуждестранни лица.

  Продължаване през историческите азиатски квартали на Босфора – Бейлярбей, Ченгелкьой, Кандили към най-тясната част на Босфора и квартала Анадолухисар.

  Тук Босфорът е широк едва 650м. Континентите Европа и Азия се доближават най-близо един друг, като че ли неустоимо привлечени един към друг. Една целувка, която е толкова близо и в същото време толкова далече…

  Връщане в Европа по втория построен над Босфора мост „Мехмет Завоевателя“.

  Посещение на най-голямата запазена крепост в Истанбул – „Румели Хисар“(Европейската крепост). През 1452 г. по заповед на Султан Мехмед II е издигнато укрепление  в най-тясната част на пролива. Четири месеца над  10 000 роби редят камък по камък, за да се отреже достъпа за помощ към  византийски Константинопол… и скоро градът е превзет.  От стражевите кули се откриват спиращи дъха гледки към Босфора.

  Екскурзията завършва с преминаване през Европейските исторически квартали Бебек, Арнавуткьой, Ортакьой, Бешикташ, Кабаташ, Топхане.

  Цена: 25 евро на човек – транспорт по целия маршрут, входни такси за летния дворец Бейлярбей и крепостта Румели Хисар, посещение на джамията Чамлъджа, лицензиран екскурзовод.

  13.30-15.30 МОЛ „ВЕНЕЦИЯ“ – един от най-новите търговски центрове в Истанбул, построен по подобие на Венеция – канали, кулата Сан Марко, дворецът на Дожите и др.

  Цена: включена в екскурзията

  15.30 Тръгване за Къркларели (Лозенград).

  Спиране на търговски център МИГРОС.

  Спиране в градския център на Лозенград. Време за вечеря (пакет) и покупка на сладки, ядки и други. Продължаване за България.

  1. Дадените часове са ориентировъчни – поради натоварения трафик в Истанбул, не можем да гарантираме стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
  2. Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.

   

РЕЗЕРВАЦИЯ БЕЗ РИСК

 • Резервация с 50 лв. депозит!
 • Пълно възстановяване на депозита или заплатената сума в срок от 14 дни при:
 • анулирана програма от туроператора;
 • затворени граници с Турция или забрана за провеждане на екскурзии;
 • при положителен резултат от PCR тест на пътуващ или член на семейството му.
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с COVID-19покритие;
 • Сертификат „Отмяна на пътуване“с COVID-19покритие.

 

СУПЕР ПРОМОЦИЯ – 5 ЗВЕЗДЕН ХОТЕЛ В САМИЯ ЦЕНТЪР НА ИСТАНБУЛ

 

 Цена на възр. в двойна/ тройна стаяЦена на човек в стая с едно леглоДете 0-5,99г. с 2-ма възр. Дете 6-12г.

с 2-ма възр.

Дете 2-12 г. с 1 възр.
ПРОМОЦИЯ!

Хотел Crowne Plaza Istanbul – Old City – 5 звезди

www.ihg.com/crowneplaza/

350 лв.

250 лв.

415 лв.

315 лв.

145 лв.

95 лв.

270 лв.

185 лв.

 

285 лв.

185 лв.

Хотел Glorious, Aspen, Istanbul Trend или подобен 3+*/ 4*250 лв.315 лв.95 лв.185 лв. 

185 лв.

ХотелAksaray,River, или подобен 3* 230 лв.285 лв.95 лв.175 лв. 

  175 лв.

 

Промоцията е валидна до изчерпване на местата.

Отпътуване от Шумен (мин. 10 човека) – доплащане 20 лв. на човек в двете посоки.

Изисквания за PCR тест

 • При влизане в Турция се изисква представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Този резултат от теста трябва да бъде издаден не по-късно от 72 часа преди заминаването.

Към момента заповедта на турските власти за изискване на тест е в сила до 14 април. Очаква се от 15 април това изискване ДА ОТПАДНЕ. В случай, че не отпадне, туроператорът ще издаде ваучер за тест с намаление от 20%. Тестът трябва да се направи на 29.04;

 • При влизане в България се изисква представяне на PCR тест, издаден не по-късно от 72 часа преди пристигането. Ако не се представи такъв, на лицето се налага 10-дневна карантина. Ако лицето представи в рамките на 24 часа отрицателен PCR-тест, направен в България, карантината отпада. Туроператорът ще съдейства на желаещите вземането на такъв в Истанбул, с който да се влезе в България. Цена: 15 евро. За останалите, туроператорът може да съдейства за взимане на тест в лаборатория Рамус с 20% намаление.

Очаква се от 1 май това изискване ДА ОТПАДНЕ!

 

Актуалната ситуация при пътуване в Република Турция през следващите седмици и ограниченията, свързани с COVID-19:

 • През делничните дни магазините и пазарите ще работят до 20.00ч, през уикендите ще бъдат затворени. В нашите програми е организирано свободно време за покупки;
 • По време на мюсюлманския месец на постите Рамазан, от 13.04 до 13.05, ресторантите и кафенетата ще предлагат само храна за вкъщи (някои от ресторантите в туристическия квартал “Лялели” в близост до хотела, ще продължат да работят без ограничения).
 • Всички музеи и паркове по програмата ще работят;
 • Ресторантите на хотелите ще работят;
 • Вечерен час за туристите и за работещите в този сектор няма;
 • Предоставяме на всеки свой турист онлайн HES код, който е необходим за посещение на обществени места като молове, музеи, ресторанти, градски транспорт и т.н.

 

Визови и санитарни изисквания:

Към настоящия момент маските са задължителни в Турция на всички места с изключение на дома и хотелската стая.

Задължително носене на предпазни маски не само на закрито, но и в открити пространства като паркове, улици, плажове, градини. Разпореждането е валидно също за офиси, градски транспорт, заводи и всякакви други места с изключение на жилищата и хотелските стаи.

Глобите са от около 900 турски лири на човек.

 

Необходими документи: Международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.

 

 

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи.

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.

Други: Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.

 

Записване и начин на плащане:

Внасяне на 50 лв. при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване

Доплащането се извършва до 14 дни преди отпътуването.

Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.

 

Условия за анулации:

до 14 дни преди пътуването – 0%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

 

Права на Потребителите:

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес:  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

 

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени – в офиса на фирмата.

 

Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена,  е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука. Покритието смърт причинена от злополукане се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.

 

КЛАВИС ТРЕНД ООД, с удостоверение за регистрация на Туроператор и Туристически агент РК-01-7114, със седалище Варна, бул.“Мария Луиза” №36 , тел. 052 600136, е-мейл: office@clavistrend.bg, има сключена застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97 ЗТ – застрахователна полица № 13062010010256/15.04.2020г., сключен със ЗК “ЛЕВ ИНС“ АД, с тел +359  2 404 94 92, 0800 15333 и адрес: София, бул. Симеоновско шосе №67А.

 

  • Посещение на султанския дворец „ТОПКАПЪ“ + ХАРЕМА: Цена: 30 евро (при мин. 10 човека), за дете 6-12 г. – 15 евро, дете до 6г. – безплатно
  • „Величието на Босфора“ – круиз по целия Босфор от Мраморно до Черно море – наем самостоятелен кораб, такса пристан и слизане на Анадолу Кавак, лицензиран екскурзовод. Цена: 30 евро, за дете 6-12 г. – 15 евро, дете до 6г. – безплатно;
  • „История между два континента“: Цена: 25 евро, за дете 6-12г – 12 евро, дете до 6г.- безплатно
  • Транспорт Добрич-Варна-Бургас-Истанбул и обратно;
  • 3 нощувки със закуски в съответния хотел в старата част на Истанбул;
  • Ползване нa СПА център Healthtia вътрешен отопляем басейн, сауна, турска баня и Интернет;
  • Автобусна панорамна обиколка „Непознатите европейски квартали на Истанбул”;
  • Автобусна обиколка „Великите стени на Костантинопол“;
  • Пешеходна екскурзия: „Месе: Главната улица на Константинопол“;
  • Пешеходна обиколка на aнтичния център на Истанбул;
  • Посещение на византийската катедрала „Света София“ с екскурзоводска беседа;
  • Екскурзия „Християнски светини“ с българската църква „Свети Стефан“;
  • Посещение на търговски център МИГРОС;
  • Посещение на Египетския пазар;
  • Посещение на МОЛ „Венеция“;
  • Карта на Истанбул;
  • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 5 000 евро (включва болнично лечение в случай на заболяване от Covid-19) за лица до 65г.;
  • Сертификат „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19;
  • Изненади и подаръци по време на екскурзията – малки жестове към гостите ни, допринасящи за незабравимото преживяване с нас;
  • Водач-екскурзовод от агенцията. По време на пътуването гостите се запознават с историята на Турция, Истанбул и много любопитни подробности.
  • PCR тест при отпътуване от България, ако се изисква такъв за влизане в Турция, туроператорът предоставя ваучер с 20% намаление за лаборатория Рамус;
  • PCR тест при връщане в България, ако се изисква такъв. Туроператорът ще организира в Истанбул вземането на такъв (за желаещите), с който да се влезе в България. Цена: 15 евро. За останалите се процедира, според изискванията на българските власти, като туроператорът предоставя ваучер с 20% намаление за лаборатория Рамус;
  • Посещение на султанския дворец „ТОПКАПЪ“ + ХАРЕМА: Цена: 30 евро (при мин. 10 човека), за дете 6-12 г. – 15 евро, дете до 6г. – безплатно
  • „Величието на Босфора“ – круиз по целия Босфор от Мраморно до Черно море – наем самостоятелен кораб, такса пристан и слизане на Анадолу Кавак, лицензиран екскурзовод. Цена: 30 евро, за дете 6-12 г. – 15 евро, дете до 6г. – безплатно;
  • „История между два континента“: Цена: 25 евро, за дете 6-12г – 12 евро, дете до 6г.- безплатно;
  • Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 65 год. до 70 год. – доплащане 2.00 лв.; от 71 год. до 75 год. – доплащане 4.00 лв., от 76 год. до 80 год. – доплащане 8.00 лв. Лица над 80 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят  копие от полицата.

Контакт с нас

+359 52 600 136