АБРИТУС - ИВАНОВСКИ СКАЛНИ МАНАСТИРИ – ПЕЩЕРА ОРЛОВА ЧУКА - БЕСАРБОВСКИ МАНАСТИР

от Варна, Добрич и Шумен

Продължителност

еднодевна екскурзия

Транспорт

Автобус

Цена

35 лв.

 АБРИТУС – ИВАНОВСКИ СКАЛНИ МАНАСТИРИ – ПЕЩЕРА ОРЛОВА ЧУКА –  БЕСАРБОВСКИ МАНАСТИР – от Варна, Шумен и Добрич

Дати : 22.08.2020, 05.09.2020

 Цена : 35 лв.

За тези, които искат да разберат повече за проучванията на Абритус, за историята за един любопитен експонат е парадната шлем-маска от края на I – средата на II в- как е изнесен от България, а по-късно върнат обратно,  за модата в римското облекло и прически, за живота в древния Рим и римската кухня –могат да посетят интерактивния музей. Ще си отговорят на много въпроси, някои от които:

 • Къде е открита най-голямата златна монетна находка от късната античност в българските земи и трета по големина от епохата, след находките от Chemtou, Тунис и Scikàncsi, Унгария?
 • Красивите си очи нежните римлянки подчертавали с очна линия, от какво е приготвена тя?
 • Каква е била заплатата на един легионер по времето на Октавиан Август?
 • А едно от най-търсените ястия било…

Ден 1 Абритус - Ивановски скални манастири -пещера Орлова чука - Бесарбовски манастир

6:00ч. Отпътуване от Варна, Катедралата за археологически резерват „Абритус“

Абритус е основан в края на І в. н.е. като римски военен лагер върху руините на старо тракийско селище и се е разраснал до един от най-големите градски центрове в Долна Мизия – римската провинция, разположена на територията на днешна Северна България.

Античните автори споменават Абритус във връзка с битката, състояла се в неговата околност през 251 година, в която намерил смъртта си император Траян Деций.

В Абритус е открито най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в. – 835 солиди (монети).

 

Отпътуване за Ивановски манастир “Св. Архангел Михаил”

Ивановският скален манастир е недействащ и представлява своеобразна мрежа от около 20 малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани в скалите на живописния каньон на река Русенски лом, включени в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Главната църква в Ивановския манастир – “Света Богородица” – е изсечена на височина 38 м и е изписана отвътре с библейски и евангелски сцени и образи. Сред тях могат да се различат сцените “Тайната вечеря”, “Влизането в Йерусалим”, “Св. Йоан Кръстител”, “Страстите Христови”, изображения на Апостолите и други светци. Запазени са ктиторските портрети на българските царе Иван Асен ІІ и Иван Александър.

Отпътуване към Пещера Орлова чука

Името на пещерата е свързано с това на скалния венец, който се намира входа й. В недалечното минало този венец е бил убежище на орли. Пещерата  е на второ място по дължина в България, след пещерата “Духлата” и една от най-топлите пещери. Температурата е постоянна през цялата година и е сравнително висока – около 14 градуса. Счита се, че е била обитавана от хора през палеолита и каменно-медната епоха. През зимата пещерата е убежище на няколко десетки хиляди прилепи от световно застрашените видове.

Изворчето се смята за най-хубавото място в пещерата Орлова чука и легендата разказва, че който пие вода от него и си пожелае нещо, то ще се сбъдне в светлото бъдеще.

(До входа на пещерата се слиза по стръмна каменна стълба, денивелация около 80м)

Отпътуване за Бесарбовски манастир

Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Пътеката, по която се влиза в манастира, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец изкопан от отец Димитрий. Водата в кладенеца се смята за лековита.

Басарбовският скален манастир води началото си още от 2-то българско царство, но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431г. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685г. в близкото с. Басарбово – Св. Димитър Бесарбовски, който прекарал целия си живот тук.

Отпътуване за Варна.

Забележка:  Препоръчително е да си носите вода и суха храна по време на пътуването.

 

22.08.2020, 05.09.2020

Цена – 35 лева

Необходими документи

валиден документ за самоличност

Записване и анулации

Записване и начин на плащане:

Внасяне на 100% от цената при записване, като пълна информация за пътуването се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване;

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

 

Условия за анулации:

до 14 дни преди пътуването – 0%;

13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;

под 6 дни – 100%

 

Други

Забележка:  Препоръчва се туристите да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 туриста.

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

 

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени – в офиса на фирмата.

 

 

Права на Потребителите

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес:  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

 

КЛАВИС ТРЕНД ООД, с удостоверение за регистрация на Туроператор и Туристически агент РК-01-7114, със седалище Варна, бул.“Мария Луиза” №36 , тел. 052 600136, е-мейл: office@clavistrend.bg. има сключена застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97 ЗТ – застрахователна полица № 13062010010256/15.04.2020г., сключен със ЗК “ЛЕВ ИНС“ АД, с тел +359  2 404 94 92, 0800 15333 и адрес: София, бул. Симеоновско шосе №67А.

 

 • Входни такси за посещаваните обекти (цените са ориентировъчни):

– пещера Орлова чука – 6 лв. (възрастни); 3 лв. (ученици, студенти и пенсионери) За групи над 5 човека – 5 лв. на човек.

-Ивановски скални манастири – 3 лв.; за ученици, студенти и пенсионери 1 лв.

– Архитектурен резерват Абритус – 2,50 лв.; за ученици, студенти и пенсионери 1 лв. Комбиниран билет с интерактивен  музей -6 лв. / за ученици, студенти и пенсионери – 3 лв.

 • Транспорт с лицензиран автобус.
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут.
 • Възмощност за посещение на пещера Орлова чука (входните такси не са включени в пакетната цена).
 • Възмощност за посещение на Ивановски скални манастири (входните такси не са включени в пакетната цена).
 • Възмощност за посещение на Архитектурен резерват Абритус (входните такси не са включени в пакетната цена).
 • Разходи от личен характер
 • Входни такси за посещаваните обекти (цените са ориентировъчни):

– пещера Орлова чука – 6 лв. (възрастни); 3 лв. (ученици, студенти и пенсионери) За групи над 5 човека – 5 лв. на човек.

-Ивановски скални манастири – 3 лв.; за ученици, студенти и пенсионери 1 лв.

– Архитектурен резерват Абритус – 2,50 лв.; за ученици, студенти и пенсионери 1 лв. Комбиниран билет с интерактивен  музей -6 лв. / за ученици, студенти и пенсионери – 3 лв.

 • Препоръчително е да си носите вода и суха храна по време на пътуването.

Контакт с нас

+359 52 600 136