Блог

Вземайте само спомени, оставяйте само стъпки...

Халщат – сол, лед и мистична красота

Халщат

Скрито в подножието на величествен планински масив, на брега на езеро, Халщат спира дъха с приказни гледки и спокойствие.

До края на 19. век Халщат е можел да се посети само с лодка или през тесни пътеки. Първият градски път  тук е построен през 1890 година.

Градчето е  неизчерпаем източник на археологически открития и  притежава  богата история, която неизменно е свързана с добиването на сол. Тук се намира първата в света солна мина Берхтесгаден. Тя се експлоатира от 7000 години и е най-старото място за извличане на сол в света. През първата половина на първото хилядолетие преди Христа мината е приютявала цивилизация с нечувано в Европа богатство, на която е дала името си – “Цивилизацията на Халщат”.Халщад Перлата в короната на много археологически открития  е дървена стълба, дълга 8 метра и датираща отпреди 1100 години преди Христа. Тя е най-старата в Европа. Археолозите твърдят, че “стълбата е така добре запазена, че би могла да бъде разглобена и сглобена отново благополучно”.

През 2006 г. Халщат е включен в популярно южнокорейско шоу, пет години по-късно китайски магнат инвестира в строеж, в покрайнините на град Хуейчжоу в провинция Гуандун – 940 млн. долара – за да създаде точно копие на Халщат в Китай. Проектът е завършен на следващата година. Къщите са копие на съществуващите, но алпийският пейзаж липсва, а водата на езерото няма цвета на оригиналното. През 2013г. Халщат се превръща в магнит за китайските туристи, желаещи да видят оригинала.

Освен живописните гледка от брега на езерото, могат да се посетят – ледената пещера и пещерата на мамута в Дахщайнския масив, които са част от третия по големина ледник в света.

От Халщат може да се стигне и до Глетчъровата градина, разположена в долината Ехерн. Глетчърът е може би най-красивата туристическа атракция в околностите на града. Дворецът от лед отвежда посетителите навътре в него.

Местните жители разказват, че в Халщат се намира “най-старият тръбопровод в света”, който е построен преди 400 години от 13 000 издълбани дървета.

Халщат е приказно градче, в което всеки се влюбва от пръв поглед в него.